Nieuws

Februari-update voor Windows doet taakbalk verdwijnen

Windows 11-logo
© Microsoft
Deed de laatste Windows-update plots de taakbalk verdwijnen? Dan ben je niet alleen: heel wat gebruikers melden hetzelfde probleem.

Een Windows-update die geen problemen veroorzaakt is zo zeldzaam als maar kan zijn. Dat blijkt nog maar eens na de laatste ‘februari-update’ voor Windows 10 en 11. Die verplichte veiligheidsupdate zorgt er bij een aantal gebruikers voor dat de taakbalk verdwijnt.

Problemen in Windows 10

Voor Windows 10-gebruikers gaat het KB5034763. Aangezien het om een verplichte update gaat, kan je hem niet ontwijken. De update zal zichzelf downloaden op de achtergrond en installeert zichzelf automatisch wanneer je het systeem opnieuw opstart.

Door de update zien veel mensen de taakbalk verdwijnen. Op Windows 10 manifesteert zich dat vooral aan de rechterkant. Voornamelijk het systeemvak, waar icoontjes voor wifi, geluid en OneDrive verschijnen, laat het afweten bij gebruikers. Anderen laten dan weer weten dat er geen gepinde apps meer verschijnen.

Daar blijven de problemen echter niet bij. Andere gebruikers laten weten dat ze wel een taakbalk te zien krijgen, maar met flink wat vertraging. Een andere groep heeft dan weer last van vertraging tijdens het inloggen: nadat de PIN is ingevoerd duurt het even voor de pc helemaal bij zinnen is. Het is momenteel onduidelijk wat de problemen veroorzaakt en wat gebruikers zelf kunnen doen om ze te verhelpen.

Problemen in Windows 11

Niet alleen Windows 10, maar ook Windows 11 kampt met problemen na de laatste veiligheidsupdate. Heel wat gebruikers trokken naar Reddit om hun beklag te doen over KB5034765, de update die problemen veroorzaakt in Windows 11. Gebruikers zien daar de taakbalk aanvankelijk wel verschijnen, maar die verdwijnt weer zodra de snelkoppelingen op het bureaublad verschijnen.

Oplossing

Heel wat gebruikers laten op Reddit weten dat de problemen verholpen kunnen worden door de februari-update weer te verwijderen. Die aanpak wordt echter niet aangeraden: de update bevat namelijk enkele kritische veiligheidsupdates die vooral in een werkomgeving belangrijk zijn.

Een andere oplossing houdt in dat je de update opnieuw installeert. Daarvoor verwijder je de update eerst, herstart je het systeem en probeer je hem opnieuw te downloaden en installeren. Om dit te doen breng je een bezoekje aan het ‘Windows Update’-scherm in de Instellingen van je pc. Daar kan je de mogelijkheid om updates te verwijderen (en te installeren) terugvinden.

Uitgelicht artikel Windows 11 Windows 11 24H2 arriveert bij Canary- en Dev-kanalen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business