Nieuws

Windows laat je straks updates installeren zonder reboot

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft wil ervoor zorgen dat je niet voor iedere Windows-update je pc moet herstarten. Mogelijk kan je straks beveiligingsupdates installeren zonder reboot.

Momenteel vereist nog bijna elke Windows-update een reboot. Hoewel gebruikers dit proces vaak zelf kunnen initiëren, kan je een verplichte update-reboot soms niet weigeren. Niet bepaald handig als je je pc om een andere reden wilde herstarten. Een toekomstige Windows-update lijkt die reboot-ergernis weg te gaan nemen. Dat meldt Windows Central. In een recente Windows Insider Preview-versie werkt Microsoft aan de mogelijkheid om beveiligingsupdates te installeren zonder herstart.

Microsoft test de hotpatching-functie momenteel op pc’s met ‘Virtualization-based security’, schrijft de website. Vanaf Windows 11 24H2 zouden alle gebruikers te maken krijgen met deze hotpatching-updates. In eerste instantie zou Microsoft de updatetechniek willen inzetten voor zijn Patch Tuesday updates: de maandelijkse beveiligingspatches voor Windows.

Helemaal geen herstart?

Hotpatching in Windows werkt door het “patchen van de in-memory code van draaiende processen zonder het proces opnieuw te hoeven starten”, klinkt het. Helaas betekent dit niet dat je nooit meer je Windows-pc moet herstarten voor beveiligingsupdates.

Volgens Microsoft vereist de hotpatching-techniek namelijk dat je pc elke drie maanden een baseline-update ontvangt. Daarvoor moet je computer dan wel worden gereboot. Vervolgens kan je pc in principe tot drie maanden zonder een reboot. Dat is wel in een ideale wereld. Verschijnt er een zerodaylek of doet er een andere onverwachte situatie voor, dan moet je alsnog een herstart uitvoeren.

Niet op ARM64

Ook bij feature-updates, zoals versie 24H2 en andere toekomstige updates, blijven reboots nodig. In eerste instantie zullen ARM64-systemen het ook zonder de hotpatching moeten stellen. Microsoft is van plan hotpatching vanaf 2025 te ondersteunen op ARM64, aldus Windows Central.

Xbox en Windows Server

Hotpatching is alvast geen nieuwe techniek voor Microsoft. De softwaregigant maakt er al gebruik van voor zijn Xbox-consoles en Windows Server-systemen. Nu lijkt het de functie ook breder uit te rollen. Hopelijk betekent dit dat de maandelijkse Windows-update-reboots straks verleden tijd zijn.

Uitgelicht artikel Windows 11 Windows 11 24H2 arriveert bij Canary- en Dev-kanalen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business