Nieuws

EU opent onderzoek naar Apple wegens wegvallen webapplicaties

Europa rijbewijs digitaal
© iStock / rarrarorro
De EU opent een onderzoek naar Apple: voor de EU-markt vallen de webapplicaties plots weg. Of dat tegen de regels is, is onduidelijk.

Na de update naar iOS 17.4 merkten heel wat bètagebruikers dat bepaalde applicaties niet meer goed werken. Concreet gaat het om zogenaamde ‘Progressive Web Apps’ of PWA’s. In feite gaat het om webapplicaties die geïnstalleerd worden via Safari. Normaal gezien gaan deze ‘apps’ open alsof het echte applicaties zijn, maar vanaf iOS 17.4 openen ze in Safari.

Kortom: de webapplicaties werken niet meer zoals het hoort, maar gedragen zich nu als een gewone website. Aanvankelijk was onduidelijk of er een bug in mobiele besturingssysteem zat, of dat Apple de PWA’s bewust niet meer ondersteunt. Uiteindelijk bleek dat laatste het geval: Apple schrapt de webapps als reactie op het nieuwe browserbeleid dat het bedrijf opgedrongen krijgt door de Europese Unie.

WebKit-monopolie

Apple verplicht browserfabrikanten er momenteel toe om de zogenaamde WebKit-architectuur te gebruiken. De Europese Unie besliste echter dat Apple hiermee zijn monopoliepositie misbruikte: Apple is namelijk ook het bedrijf achter WebKit. Hierdoor gebruikt de Google Chrome-browser voor iOS niet de Chromium-architectuur zoals op andere apparaten, maar WebKit zoals Safari.

De DMA bepaalt echter dat Apple andere browserarchitecturen moet toestaan, maar enkel in Europa. Dit is problematisch volgens Apple: de PWA’s op iOS zouden enkel werken in WebKit-omgevingen. Indien Apple ervoor wil zorgen dat ook vanuit het toekomstige Google Chrome voor iOS (met de Chromium-architectuur), moet het de functie opnieuw integreren. Dat wil het bedrijf niet doen, dus schrapt het de functie gewoon. Dat gebeurt wel enkel in de EU: de DMA-regels gelden namelijk niet buiten de EU. Daar blijven alle browsers gewoon bij WebKit en blijven de PWA’s dus wel gewoon werken.

De EU is daar echter niet mee gediend en opent een onderzoek naar de PWA’s bij Apple. Dat schrijft de Financial Times. Daar proberen ze nu de impact van het nieuwe beleid te peilen bij Apple en ontwikkelaars. Door de PWA’s te schrappen sluit de iPhone-fabrikant namelijk een belangrijke toegangsweg voor ontwikkelaars die niet langs de App Store willen passeren.

De Europese Commissie zal moeten vaststellen of die aanpak tegen de regels van de DMA indruist of niet. Vast staat dat ze daar het bedrijf uit Cupertino op meerdere vlakken doorlichten. Zo zou Apple al een boete van ongeveer 500 miljoen euro krijgen voor de manier waarop het met muziekstreamingdiensten omgaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business