Nieuws

Wear OS-functie zorgt voor langere batterijduur nieuwe smartwatches

Smartwatch Wear OS
© Unsplash / Sanju Pandita
Een nieuwe functie in Wear OS stelt toekomstige smartwatches in staat om wat efficiënter om te springen met de batterij.

Een slimme horloge kan bijzonder handig zijn, al delen meeste toestellen een probleem. Het is flink zoeken naar een smartwatch waarvan de batterij langer dan 1 of 2 dagen meegaat. Een aantal wijzigingen in de broncode van Wear OS zorgen ervoor dat toekomstige horloges langer om je pols kunnen blijven.

Simpele taken

Het begint een aantal jaren geleden, toen Google ondersteuning voor zogenaamde ultra-low-power co-processors toevoegde aan Wear OS. Daardoor kunnen Wear OS-horloges profiteren van twee verschillende processoren: een zwakkere ‘MCU’ en een volwaardige smartwatch-CPU. Die MCU of ‘Microcontroller Unit’ voert dan de meest simpele taken uit, waarvoor amper rekenkracht nodig is. Denk daarbij aan stappen tellen en je hartslag meten. Pas als je de smartwatch daadwerkelijk gaat gebruiken schiet de ‘echte’ processor in gang.

Dat zorgt ervoor dat de smartwatch minder energie verbruikt, maar toch vlot aanvoelt als je ermee bezig bent. Onlangs verbeterde Google de manier waarop taken tussen die twee processoren verdeeld worden. Sinds kort kan MCU namelijk ook meldingen van je smartphone verwerken, je erop laten antwoorden of ze laten verwijderen. Daardoor kan de minder zuinige smartwatchchip in slaapstand blijven en gebruik je dus minder energie.

Tot 100 uur

De ingreep zou de batterijduur van Wear OS-horloges flink moeten verbeteren. Dat liet ook OnePlus al zien. De technologie zit namelijk in de OnePlus Watch 2, een toestel dat uitpakt met een batterijduur van wel 100 uur. Ook andere merken, zoals Samsung of Google zelf, kunnen de architectuur van hun horloges veranderen om met twee processoren te werken. Met andere woorden: de kans is groot dat je toekomstige smartwatch een aantal dagen onafgebroken aan je pols kan blijven hangen.

Hoewel het om een softwarematige wijziging gaat, zullen de huidige smartwatches er niet van kunnen profiteren. Fabrikanten moeten hun horloges namelijk van de juiste hardware voorzien om van de betere batterijduur te profiteren. Afgezien van OnePlus’ Watch 2 zijn er nog geen horloges bekend die de technologie gebruiken, maar dat kan snel veranderen.

googleoneplus watch 2smartwatchWear OSwearables

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen