Qualcomm verliest koppositie aan MediaTek in Q4 2023

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
MediaTek verkocht in het vierde kwartaal meer mobiele chipsets dan Qualcomm. Apple behoudt wel de koppositie als het gaat om de omzet van het eindproduct.

Qualcomm, jarenlang onbetwist leider in de markt voor mobiele chips, ziet zijn positie ingenomen door MediaTek. Vrijwel alle smartphones, van budget tot high-end, waren uitgerust met Qualcomm-chips. De afgelopen jaren is die verdeling echter flink gewijzigd. Goedkopere smartphones, maar ook steeds meer middenklassemodellen, worden nu uitgerust met MediaTek-chips. Zelfs Nothing koos met de Phone (2a) voor een MediaTek-chipset. Volgens de Britse fabrikant was dit een lastige, maar onvermijdelijke keuze: MediaTek biedt simpelweg meer waar voor je geld. Deze verschuiving zorgt ervoor dat MediaTek nu de leiding neemt in de markt voor mobiele chips.

Marktonderzoeker Canalys becijferde dat MediaTek in Q4 2023 zo’n 117 miljoen mobiele chips verkocht, goed voor de koppositie. Apples Silicon-divisie volgt op de tweede plaats met 78 miljoen verkochte chips, en Qualcomm eindigt op plaats drie met 69 miljoen stuks. Opvallend is dat Qualcomm nauwelijks meer chips wist te verkopen dan in Q4 2022, met een matige groei van 1%.

MediaTek daarentegen noteert een groei van 21%. Ook Apple (7%) en Unisoc (24%) wisten jaar op jaar meer chips te verkopen. Bij Samsung is de verkoop van mobiele chips het hardst gedaald: 48% van de chipverkopen zijn simpelweg verdampt. Deze daling is deels te wijten aan de Galaxy S23-serie, die exclusief werd aangedreven door Qualcomm-chips. Voorheen produceerde het Koreaanse merk elk jaar nog Exynos-chipsets, maar die werden niet gebruikt in de Galaxy S23-serie. Dit is weer anders bij de Galaxy S24-serie, die in Europa Exynos 2400-chipsets bevat.

Liefdesrelatie met MediaTek

Samsung lijkt intussen ook liever te winkelen bij MediaTek dan bij Qualcomm. 22% van de chips die MediaTek in Q4 verkocht, gingen naar Samsung. Qualcomm verkocht daarentegen maar 21% van zijn mobiele chips aan Samsung.

Hoewel MediaTek meer chips verkocht, gaan die ook vaker naar goedkope smartphones. De chips van Qualcomm waren goed voor een omzet van 30 miljard dollar in de eindproducten (smartphones en andere mobiele apparaten), terwijl MediaTeks chips een omzet van 23 miljard dollar genereerden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business