Nieuws

Windows 10 heeft dubbel zoveel gebruikers als Windows 11

microsoft copilot
© Microsoft
Windows 10 bereikt stilaan het einde van zijn levensduur, maar heeft nog steeds dubbel zoveel gebruikers als Windows 11.

Op 14 oktober 2025 zal Microsoft stoppen met het ontwikkelen van beveiligingsupdates voor Windows 10. Vanaf die datum zullen beveiligingslekken niet meer worden opgelost, wat een mogelijk risico vormt voor gebruikers. Het techbedrijf probeert gebruikers te overtuigen om over te stappen, maar Windows 10 is nog steeds populairder dan Windows 11.

Volgens recente gegevens van de website StatCounter, die het gebruik van besturingssystemen en een heleboel andere data bijhoudt, blijkt dat op het moment van schrijven 67,23% van de gebruikers Windows 10 gebruikt, terwijl dat slechts 28,18% is voor Windows 11. De migratie naar de nieuwe software verloopt traag, met slechts 6% van de gebruikers die dit jaar hebben overgestapt.

Microsoft wil dat mensen overstappen

Windows 11 wordt constant geüpdatet met talloze nieuwe functies. Microsoft probeert AI en het gebruik van zijn eigen chatbot, Copilot, sterk naar voor te schuiven in het systeem. Om dit te promoten willen ze dus dat zoveel mogelijk gebruikers op de nieuwste updates krijgen. Onlangs veranderde het bedrijf de update-ervaring op Windows 10, en krijg je nu een hoop meer meldingen om naar de nieuwste versie over te stappen.

Een mogelijke reden dat gebruikers twijfelachtig zijn, zijn de hardwarevereisten om te upgraden naar Windows 11. Die liggen vrij hoog, waardoor gebruikers mogelijk aarzelen uit angst dat hun apparaat niet meer even efficiënt zal werken.

Voor gebruikers die echt niet willen overstappen, heeft Microsoft het ‘Extended Support Updates’-programma. Daarmee krijg je voor een maandelijks bedrag toch nog verder beveiligingsupdates voor Windows 10. Dit is vooral gericht op commerciële gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business