Nieuws

Overstap iPhone naar Android wordt makkelijker

iPhone android
© iStock / hocus-focus
Apple maakt de overstap van iPhone naar Android makkelijker vanaf volgend jaar, om de nieuwe EU-wetgeving na te leven.

De Amerikaanse techgigant brengt bepaalde veranderingen naar het beleid van zijn apparaten. Door het ingaan van de Digital Markets Act wordt Apple verplicht om zijn ecosysteem wat open te stellen. Eén van die veranderingen is een oplossing om makkelijk over te stappen van iPhone naar een alternatieve smartphone. Deze transfertool wordt in de herfst van 2025 gelanceerd.

Het was al langer mogelijk om je gegevens over te zetten van iPhone naar Android via een app van Google. Helaas werd niet alle data overgezet. Denk maar aan Safari-bladwijzers, wekkeralarmen of bepaalde bestanden.

Apple spreekt in zijn mededeling niet specifiek over Android, maar over ‘niet-Apple-telefoons’. We kunnen er van uit gaan dat dit uiteindelijk wel het besturingssysteem van Google zal betrekken. Welke vorm deze overdrachtstool zal hebben, is nog niet bekend.

Daarnaast moet Apple er ook voor zorgen dat je makkelijker je browsergegevens kan overzetten. Dit zou er al eerder komen, tegen eind dit jaar of begin volgend jaar.

Safari & Apple Kaarten vervangen

Apple maakt dit bekend in een rapport over hun naleving van het nieuwe EU-beleid. In het verslag maken ze duidelijk welke veranderingen ze doorvoeren aan hun iPhones om eraan te voldoen. Ze gaan in detail over de alternatieve appstores, het nieuwe keuzescherm voor browsers en het openstellen van het betaalsysteem. Apple benadrukt nogmaals dat het openstellen van hun ecosysteem gevaren teweegbrengt voor de privacy en veiligheid van hun gebruikers.

Daarnaast maken ze hier ook bekend dat je Safari volledig zal kunnen verwijderen tegen het einde van 2024. Het is nu al mogelijk om een andere standaardbrowser te kiezen, maar binnenkort zal je dus ook de browser van Apple volledig van je apparaat kunnen verwijderen. Tegen maart 2025 zal je ook je Navigatie-app kunnen vervangen, en bijvoorbeeld standaard Google Maps gebruiken.

Deze veranderingen komen naar de Europese Unie door verplichting. Of Apple van plan is om dit naar de rest van de wereld te brengen, is nog niet bekend. Met de huidige updates is dit niet het geval.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business