Nieuws

Xiaomi stopt met functie die YouTube Premium-functie omzeilde

Xiaomi 14 Ultra
© Xiaomi
Xiaomi gaat een functie van zijn smartphones verwijderen die je YouTube-video's op de achtergrond liet bekijken. Normaliter moet je daarvoor een Premium-abonnement afsluiten.

Op Xiaomi-smartphones was dat abonnement dus niet nodig om de genoemde Premium-functie te gebruiken. Vermoedelijk tot ergernis van YouTube-eigenaar Google, want de fabrikant heeft laten weten de instelling te verwijderen. Dat meldt de fabrikant in de Mi Fans-groep op Telegram.

Xiaomi zegt de “Speel videogeluid af met scherm uit”-functie te verwijderen met toekomstige OTA-updates. Tot die tijd blijft de functie dus beschikbaar. Wanneer Xiaomi de benodigde software-update gaat uitrollen, maakt het echter niet bekend.

Verlies van Premium-inkomsten

Het laat zich raden waarom Xiaomi de instelling om YouTube Premium te omzeilen verwijdert. Door een dergelijke functie kan Google flink wat YouTube Premium-inkomsten mislopen. Wie enkel video’s op de achtergrond wil afspelen, had namelijk voldoende aan de functie in Xiaomi’s Android-schil. Wil je daarentegen ook minder advertenties zien, dan is een Premium-abonnement nog steeds vereist.

Voor YouTube zou het niet de eerste keer zijn dat het diensten stopzet die Premium omzeilen. Ook de YouTube Vanced-app, die je video’s op de achtergrond én zonder reclames liet kijken, moest het veld ruimen. Er zijn intussen wel vergelijkbare apps verschenen, maar die hebben de schaalgrootte van de Vanced-app nog niet evenaart.

Good Lock in One UI 6.0

In Samsungs One UI 6.0-schil is echter een vergelijkbare functie aanwezig. Wel verschilt het in de uitvoering: Xiaomi leverde de functie standaard mee, terwijl je ‘m bij One UI zelf moet installeren. Via de Good Lock-app moet je de Battery Guardian-module installeren en Screen Curtain activeren.

Hoelang die functie nog bestaat (of blijft werken met YouTube), zal de tijd moeten uitwijzen. Fabrikanten zullen hun relatie met Google vermoedelijk niet op het spel willen zetten om dit soort functies in de lucht te houden.

AndroidmobielxiaomiyoutubeYouTube Premium

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen