Nieuws

Rechter verwerpt zaak X tegen antihaatgroep

Elon Musk
© Elon Musk
De rechtszaak die X aangespannen had tegen het Center for Countering Digital Hate (CCDH) is verworpen. Elon Musk en co zou de antihaatorganisatie hebben willen straffen omdat ze zich kritisch uitliet.

X had het CCDH in de zomer van 2023 voor de rechter gedaagd en beschuldigde de non-profitorganisatie van ‘scraping’ als onderdeel van een ‘angstcampagne’ om de advertentie-inkomsten van het platform te raken. Het CCDH stelde dat X er niet in slaagde om op te treden tegen haatspraak en dat zulke content in sommige gevallen zelfs geboost werd.

“X duldde geen kritiek”

Federaal rechter Charles Breyer heeft nu geoordeeld dat het in deze zaak draait om “het straffen van het CCDH”, voor het publiceren van niet zo flatterend onderzoek. “Voor de rechtbank is het duidelijk dat X Corp. geld wilde uitgeven als een antwoord op het scrapen door CCDH in 2023. Het ging niet om de schade die het verzamelen van data veroorzaakte, maar wel de mogelijke imagoschade bij X”, aldus de rechter. “De motivatie van X Corp. in deze zaak is duidelijk. Ze werd aangespannen om het CCDH te straffen voor de publicaties die kritiek uitten op het socialmediaplatform. En misschien wilde X andere critici ontmoedigen”, luidde het.

Imram Ahmed, CEO van het CCDH, zei dat de uitspraak “hun fundamentele recht erkende op onderzoek en het aansprakelijk stellen van socialmediabedrijven die achter gesloten deuren onaanvaardbare beslissingen nemen.” Hij voegde er nog aan toe dat het “nu overduidelijk is dat er federale wetten nodig zijn voor transparantie”. Het zou onlineplatformen ertoe verplichten om gegevens beschikbaar te maken voor onafhankelijke onderzoekers.

Bij X hebben ze al laten weten in beroep te gaan tegen de beslissing.

Uitgelicht artikel OpenAI OpenAI noemt rechtszaak die Elon Musk aanspande onzin

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business