Nieuws

Google Maps krijgt nieuw uiterlijk en extra functies, waaronder AI

Google Maps
© Google
Google wil deze zomer je vakantie makkelijker maken, en introduceert daarvoor een aantal nieuwe functies in Maps.

Google werkt zijn apps en diensten continu bij. Vooral Google Maps krijgt nu en dan nieuwe functies of upgrades waardoor de app er net wat anders uitziet. Dat is ook nu het geval. Google kondigt aan dat Maps er op Android-telefoons binnenkort een beetje frisser uitziet. Amerikanen en Canadezen kunnen zich dan weer verheugen op een aantal nieuwe functies. Die zijn hier nog niet allemaal beschikbaar, maar zouden later wel de Atlantische Oceaan kunnen oversteken.

In een blogpost waarin het die functies bekend maakt, heeft de zoekgigant het kort over een nieuwe look voor Maps op Android. De grootste verandering zit in de nieuwe onderbalk: die heeft binnenkort minder tabs. Welke tab er staat te verdwijnen, wilde het bedrijf echter niet kwijt. Momenteel kan je langs de onderbalk navigeren tussen de kaart, routes, opgeslagen locaties, bijdragen en updates.

Vast staat in ieder geval dat het startscherm in Google Maps een ander uiterlijk krijgt. Google zei er niet bij wanneer je dat nieuwe startscherm mag verwachten. De kans is echter groot dat het in de komende weken na een app-update plots op je toestel verschijnt.

Top- en trendinglijsten in Google Maps

Verder zal Google steviger inzetten op lijsten. Daarvoor heeft het een nieuwe functie uitgewerkt, die gebruikers op de hoogte brengt van populaire restaurants in de buurt. Zo is een een trendinglijst die wekelijks geüpdatet wordt, en waar je kan zien welke plekken plots populair zijn. Een toplijst brengt je dan weer op de hoogte van de restaurants die al langer populair zijn. Heb je geen zin om in een of andere trekpleister te gaan eten? Dan kan je ook op zoek in de “Gems”-lijst. Daar lijst Google geliefde restaurants op die “onder de radar vliegen”.

De lijsten verschijnen in 40 Amerikaanse en Canadese steden. De kans is groot dat een soortgelijke functie ook naar hier komt, zodat je ook tijdens Europese tripjes makkelijk een restaurant vindt.

Zelf lijsten maken

Je kan in Google Maps al een tijdje zelf lijsten maken. Voorheen waren dat nogal “domme” lijstjes: je kon er enkel dingen aan toevoegen, maar daar bleef het eigenlijk bij. Een nieuwe functie in Maps laat nu toe om de volgorde van lijstjes aan te passen. Zo kan je nauwgezet tripjes plannen, of zelf een top 10 van restaurants compileren.

Om het af te maken: je kan nu ook socialemediaposts aan lijstjes hangen. Ben je ergens gaan eten en heb je daar een Facebook-post of blogpost van gemaakt? Dan kan je die post koppelen. De inhoud van je lijstjes helpt Google Maps daarna om goede restaurants aan te raden. De updates voor eigen lijstjes verschijnen “later deze maand” op zowel iOS als Android.

AI in Google Maps

Daarnaast komt er ook AI naar Google Maps. Het gaat om een functie die inzichtelijk moet maken waar een restaurant precies om draait. Het AI-systeem zal allerlei reviews bekijken, en vertelt je welke gerechten mensen lekker vonden. Kijk je naar foto’s van het eten? Dan helpt het AI-systeem bepalen naar welk gerecht je precies kijkt: handig als je ergens op reis bent, maar de keuken er niet kent. Op basis van de menukaart zal het systeem meteen vertellen hoeveel een gerecht kost en of het vegetarisch of vegan is.

Google vertelt er wel niet bij waar en wanneer het die nieuwe AI-functies voor Maps uitrolt. We gaan er dan ook van uit dat de functies, net zoals zoveel andere AI-toepassingen, eerst niet naar Europa komen.

Uitgelicht artikel Google Maps Gemini kan nu automatisch Google Maps-navigatie starten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business