Nieuws

Satellietcommunicatie in Android 15 met iedereen, niet enkel hulpdiensten

satelliet
© iStock / Darryl Fonseka
Met satellietcomunicatie kan je overal berichten sturen, ook als je geen bereik hebt. In Android worden de mogelijkheden breder dan in iOS.

Een nieuwe versie van Android, is zoals steeds, voer voor speculatie. Zelfs in kleinere, tussentijdse upgrades zitten soms spraakmakende functies. Dat is ook het geval voor de tweede bètaversie voor Android 14 QPR 3. Die nieuwe softwareversie zou ondersteuning voor satellietcommunicatie toevoegen. Alleen gaat die ondersteuning wat verder dan bij andere fabrikanten.

Berichten sturen zonder bereik

Satellietverbindingen kunnen bijzonder handig zijn op plekken waar het gsm-bereik te wensen overlaat of zelfs niet aanwezig is. Daardoor maakt de toekomstige Android-update het mogelijk om van overal berichtjes te sturen, ook als er geen gsm-mast in de buurt is. Meestal wordt de functie beschikbaar gesteld zodat je steeds de hulpdiensten kan bereiken. Google gaat echter een stapje verder: uitleg bij de code van Google Berichten doet vermoeden dat je iedereen zal kunnen bereiken – niet enkel de hulpdiensten.

9to5Google spotte in de broncode van Google Berichten enkele lijnen uitleg over hoe satellietberichten precies zullen werken. Daar valt onder andere te lezen dat je buitenshuis moet staan, onder een heldere hemel, om berichten te sturen en ontvangen. Google laat ook weten dat het iets langer zal duren om het bericht te versturen en ontvangen. Verder zijn de functies eerder beperkt: afbeeldingen en video’s aan je berichten toevoegen, zal daardoor niet lukken.

Het meest opvallende is echter dat je “iedereen, inclusief hulpdiensten, berichten kan sturen”. Daarbij gaat Google heel wat verder dan Apple: daar dient de satellietondersteuning namelijk enkel voor noodgevallen.

Hoe werkt satellietcommunicatie?

Op plekken waar geen gsm-masten staan, heb je geen bereik. Logischerwijs kan je dan ook geen oproepen maken of berichtjes sturen. Telefoons die met satellieten kunnen communiceren, gaan dan daarnaar op zoek. De telefoon maakt verbinding met een satelliet, die op zijn beurt met een gsm-mast zal connecteren. Met andere woorden: de satelliet is een extra schakel in het communicatienetwerk, die ingezet kan worden wanneer de gsm-mast niet direct bereikt kan worden.

Android 15

Verwacht wordt dat, vanaf de lancering van Android 15, meer telefoons met satellieten kunnen verbinden. In Android 14 wordt daar nu al aan gewerkt, maar de beschikbaarheid zou in de toekomst verder uitgerold worden.

Uitgelicht artikel Starlink Starlink maakt satellietverbinding met Galaxy S21 Ultra mogelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business