Android 15 krijgt nieuwe desktopmodus

Android-logo 2023
© Google
Google werkt aan een desktopmodus voor Android 15. De modus zou veel weghebben van Samsungs DeX, die al jaren aanwezig is op diverse Samsung Galaxy-smartphones.

Samsung heeft de DeX-desktopmodus en Motorola heeft zijn eigen Connect-dienst. Naar verluidt krijgt Android 15 dit jaar ook een eigen desktopmodus. Die zou onder meer bedoeld zijn voor Google’s Pixel-reeks, maar de kans is groot dat ook andere merken daarvan kunnen profiteren.

Desktopmodus in Android 15

Nieuwssite Android Authority wist de desktopmodus alvast te activeren in een bètaversie van Android 15. In een video is te zien dat apps geopend worden als zwevende vensters. Die kan de gebruiker alle mogelijke vormen geven. Het is ook mogelijk om meerdere apps naast elkaar vast te zetten, of ze juist in volledig scherm te openen. Verder zien we nog een statusbalk met de bekende icoontjes. Opvallend is dat de desktopmodus geen taakbalk heeft. DeX biedt wel zo’n taakbalk, waardoor je vlotter kan multitasken.

Let wel, dat kan uiteraard nog veranderen tegen de officiële lancering. Google is nog volop bezig met de ontwikkeling van Android 15. Tijdens het I/O-ontwikkelaarsevenement onthult Google doorgaans de belangrijkste features van de nieuwe Android-versie. Dit jaar vindt dat evenement plaats op 14 mei. Er is dus nog voldoende tijd voor Google om aan de ‘ontwikkelaarsversies’ van Android 15 te sleutelen. De officiële onthulling van Android 15 vindt sowieso pas plaats tegen het einde van de zomer.

Meer nieuwe features

Android 15 krijgt uiteraard heel wat nieuwe functies. Eerder kwam Google al met twee Developer Previews. Deze week kwam verder naar buiten dat Google werkt aan uitgebreidere ondersteuning voor satellietcommunicatie. De uitrol hiervan zou wel eens plaats kunnen vinden met Android 15. Voorlopig blijft dat nog wel gissen: Google heeft zich daar nog niet officieel over uitgelaten.

Verder kwam naar buiten dat Android 15 de installatie van oudere apps gaat tegenhouden. Apps die zijn ontwikkeld voor Android 6.0 Marshmallow en ouder, zijn niet welkom op het nieuwe besturingssysteem. Ook AI zal een rol gaan spelen in het nieuwe besturingssysteem. Wat we daarvan mogen verwachten, is nog niet zeker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business