Microsoft Store in Windows 11 is nu 40% sneller

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft werkt naar eigen zeggen aan prestatieverbeteringen voor zijn appwinkel op Windows 11. De verbeteringen zijn beschikbaar voor Canary- en Dev Channel-gebruikers.

Je zal er wellicht niet snel aan denken, maar Microsoft heeft ook een eigen Windows-appwinkel: de Microsoft Store. In die appwinkel vind je allerlei officiële Windows-apps, maar ook apps van derden. Het voordeel van die appwinkel is dat de applicaties automatisch worden bijgewerkt. Bovendien zou de winkel moeten voorkomen dat je gevaarlijke applicaties installeert. Een nadeel van de Store is echter dat snelheid niet één van zijn sterkste punten is. Volgens de hoofdarchitect van de Microsoft Store, Rudy Huyn, wordt dat verholpen met een aanstaande update.

40% sneller laden

Huyn doelt concreet op versie 22403, die beschikbaar is voor de Canary- en Dev Channel-versies van Windows 11. Na het installeren van versie 22403 zouden productpagina’s zo’n 40% sneller laden. De “Koop”-knop zou bovendien tot 1,5x sneller worden getoond. Zo hoef je niet zo lang meer te wachten voordat je de app kunt installeren. Hiervoor werkte het team van Huyn aan optimalisaties van het Store-licentiesysteem. Dat zou nu veel sneller kunnen bepalen of je een app al bezit.

Sergio Pedri, eveneens actief in het Microsoft Store-team, meldt verder dat de opstarttijden van de app zijn verkort. Hierdoor hoeft het opstartscherm met het logo minder vaak te worden getoond – dat is echter deels afhankelijk van de snelheid van je internet en pc.

Officiële aankondiging

Microsoft heeft de prestatieverbeteringen in de Store nog niet officieel aangekondigd: Huyn en Pedri verspreidden de informatie via X. Mogelijk wil de softwaregigant eerst nagaan hoe de optimalisaties uitpakken op andere bètasystemen vooraleer hier officieel op in te gaan. De ontwikkelaars vragen gebruikers ook feedback te geven over de optimalisaties.

Gebruikers op het mainstream-kanaal van Windows 11 zullen hier sowieso niets van merken. Zoals gezegd is het eerst de beurt aan Insider Preview-gebruikers. Zij zien de optimalisaties verschijnen met de Canary- of Dev Channel-versie 26100. Ook voor gebruikers van Windows 10 is het nog afwachten of en wanneer de update wordt uitgerold.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business