Nieuws

Spotify trekt prijzen op en komt met nieuw type abonnement

Spotify
© iStock / stockcam
In sommige delen van de wereld wordt Spotify duurder en komt er een nieuw type abonnement. Een voorproefje van wat er hier te wachten staat?

Het lijkt erop dat Spotify een prijswijziging op de planning heeft staan. Daarbij worden de streamingabonnementen iets duurder. De wijzigingen worden niet meteen wereldwijd doorgevoerd, maar zijn aanvankelijk slechts voor een handvol landen bedoeld. Op termijn zou Spotify zijn diensten ook hier duurder kunnen maken.

Bloomberg rapporteert dat de prijzen voor een Spotify-abonnement stijgen. Dat geldt voor alle Premium-plannen, of dat nu om een individueel abonnement, duo-abonnement of familieabonnement gaat. Individuele gebruikers zouden 1 dollar per maand extra betalen, terwijl de gedeelde abonnementen een stijging van 2 dollar meemaken. De wijziging staat eind april op de kalender, waarna de prijzen stijgen in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Pakistan.

Niet winstgevend

Later dit jaar worden ook de prijzen in de Verenigde Staten opgetrokken, al is onduidelijk wanneer dit staat te gebeuren. Voor gebruikers in de VS is het al de tweede keer op een jaar dat ze de Spotify-prijzen zien stijgen. Op zich komt de wijziging niet als een verrassing: de jaarcijfers van de streaminggigant tonen stelselmatig hetzelfde beeld: het bedrijf is gewoon niet winstgevend. Om daar het hoofd aan te bieden, ontsloeg Spotify vorig jaar nog 17% van het personeel. De prijsstijgingen die het platform nu voorstelt, moeten dan ook vooral extra inkomsten in het laatje brengen.

Audioboeken kosten geld

Er is nog een reden dat Spotify de prijzen optrekt. In 2021 nam Spotify het bedrijf Findaway over, waarmee het zich toelegde op audioboeken. Die audioboeken zijn nog niet overal beschikbaar, maar in sommige markten kunnen Premium-abonnees nu vijftien uur lang gratis naar audioboeken luisteren. Alleen: die audioboeken kosten ook geld, en de streaminggigant wil natuurlijk uit de kosten geraken.

Ook om die reden trekt het de prijs van een Premium-abonnement op. Gebruikers zullen daardoor elke maand een klein beetje meer moeten betalen, maar mogen wel nog steeds 15 uur lang naar audioboeken luisteren. Wil je meer boeken luisteren? Dan moet je deze apart kopen.

Nieuw Basic-plan, zonder boeken

Heb je geen boodschap aan audioboeken en wil je er dan ook niet voor bijbetalen? Daarvoor introduceert Spotify een nieuw soort abonnement. Met het “Basic”-plan zal je naar muziek en podcasts kunnen luisteren, zonder reclame. Naar alle verwachting zal je voor dat Basic-abonnement evenveel betalen als voor Spotify Premium vandaag.

De wijzigingen zijn nog niet voor Europese landen bedoeld, maar worden enkel ingevoerd waar de audioboeken al beschikbaar zijn. Op termijn zouden die luisterboeken ook tot bij ons geraken, waarna Spotify ook hier het aanbod en de prijzen licht kan wijzigen.

Uitgelicht artikel Spotify logo Spotify test AI-systeem dat afspeellijsten maakt

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business