Nieuws

Google-app voor Android krijgt Gemini-schakelaar

Gemini
© iStock / Robert Way
In markten waar Gemini beschikbaar is, vervangt die meteen Assistant. In de toekomst zullen Android-gebruikers Assistant kunnen houden.

Gemini, het AI-systeem van Google, maakt al een tijd furore in de smartphonewereld. De chatbot is inmiddels te gebruiken via het web, maar kan ook ingeschakeld worden op iOS- en Android-smartphones. Op Europese toestellen zit de mogelijkheid voorlopig nog achter slot en grendel, maar dat zou binnenkort moeten veranderen.

Gemini op smartphones

Ondertussen experimenteert Google in andere werelddelen volop met het AI-systeem. Zowel iPhone- als Android-gebruikers kunnen er gebruik van maken, al zat er een licht verschil in de manier waarop dat gebeurde. Android-gebruikers moesten een speciale Gemini-app downloaden. Gebruikers die dat doen, moeten Google Assistant vaarwel zwaaien: Gemini neemt de plek namelijk in.

Uitgelicht artikel Siri Apple AI Apple lonkt naar Google voor AI op iPhone

Voor iPhone-gebruikers is Gemini minder doortastend. Onder andere Amerikanen zien vandaag al een schakelaar verschijnen in de Google-app. Die kunnen ze gebruiken om van modus te wisselen: ofwel voeren ze een normale zoekopdracht uit, ofwel stellen ze een vraag aan het AI-systeem. Net zoals bij het zoeken, kan dat ondertussen ook door te spreken of door een afbeelding op te laden.

Trouw aan Google Assistant

Dat zet heel wat Android-gebruikers voor een dilemma: ze willen Gemini wel proberen, maar willen de vertrouwde Google Assistant niet uitschakelen. Daar zijn goede redenen voor: hoewel de chatbot van Google al wel een tijdje beschikbaar is, is die experimenteler dan Assistant. Om die gebruikers tegemoet te komen, voorziet Google een nieuwe toegangsweg naar Gemini.

Meeste Android-gebruikers zullen die update zijn verschijnen, volgens de bevindingen van Assemble Debug. Het gaat namelijk om een update voor de Google-app. Net zoals bij iPhones zal er op Android-toestellen een schakelaar in die app verschijnen. Die biedt volledig dezelfde mogelijkheden als die in iOS: je kan er, door middel van spraak, tekst of beeld, vragen stellen aan Gemini.

Gemini of Google Assistant?

Dat zorgt ervoor dat gebruikers toch Gemini kunnen proberen zonder Google Assistant van hun toestel te verbannen. Dat is wel niet voor meteen: hoewel alles voor de update klaar lijkt te staan, is het onzeker wanneer die uitrolt.

Het vervangingsbeleid van Google komt hiermee wel op losse schroeven te staan. De bedoeling was namelijk dat Gemini Assistant zou vervangen, maar dat kunnen gebruikers nu zelf afzetten. De kans is echter groot dat Gemini alsnog de functie van assistent overneemt, al wordt die promotie nu voor onbepaalde duur uitgesteld.

Uitgelicht artikel RCS Android berichten Een eerste kijk op Gemini in Google Berichten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business