Nieuws

Windows beschermt keuze standaardbrowser met nieuwe driver

standaardbrowser
© IStock / deberarr
Enkele pc-gebruikers merkten een eigenaardigheid op bij het instellen van een nieuwe standaardbrowser. De eigenaardigheden vallen goed te verklaren.

Een van de eisen waaraan Microsoft volgens de DMA moet voldoen, heeft te maken met internetbrowsers. De Windows-fabrikant moet zijn gebruikers zelf een standaardbrowser laten kiezen, en mag gebruikers niet op onredelijke wijze naar Microsoft Edge begeleiden.

Een standaardbrowser instellen

Als gebruiker is het vandaag de dag kinderspel om een standaardbrowser in te stellen. Daarvoor hoef je slechts de Windows-instellingen te openen, en onder het submenu ‘Apps’ voor de optie ‘Standaard-apps’ te kiezen. Daar kan je kiezen welke programma’s welke bestanden mogen openen, en dus ook een nieuwe standaardbrowser instellen.

Een standaardbrowser instellen is dus niet heel moeilijk. Als je een nieuwe browser installeert, zal die je ook meteen vragen of die je nieuwe standaardbrowser mag zijn. Kies je ervoor om de browser zo in te stellen? Dan opent Windows het instellingscherm. Dat staat meteen op de juiste pagina, zodat je zelf niet meer moet zoeken naar de juiste instellingen. Het verschilt wel met hoe de functie in vorige Windows-versies werkte: toen kon je, met een enkele bevestiging, Firefox of Chrome gewoon als standaardbrowser instellen.

Via het register

Browsers konden een nieuwe standaard instellen door op de achtergrond, in het register, de nodige aanpassingen te maken. Nu blijkt dat die optie sinds de februari-update voor Windows 10 en 11 niet meer aanwezig is. Programma’s kunnen het register voor de standaardbrowser niet aanpassen, en ook gebruikers zien een foutmelding verschijnen als ze het zelf proberen.

Daardoor wordt het iets omslachtiger om zelf een standaardbrowser in te stellen. De oorzaak blijkt een nieuwe driver, die werd geïntroduceerd met de februari-update. Of Microsoft daarmee de DMA-regels aan de laars lapt? Daar valt over te discussiëren, al zou je ook kunnen stellen dat Microsoft de boel vergrendelt zodat het zich aan de DMA kan houden. De driver die voor de ‘problemen’ zorgt, heet ‘User Choice Protection Driver’ of UCPD.

Extra beschermingslaag

De driver zorgt ervoor dat de keuze die je maakt, ook beschermd is. Daardoor kunnen andere programma’s, zoals malwaretoepassingen, niet plots de standaardbrowser weer aanpassen zonder dat je dat weet. Vermoed wordt dan ook dat Microsoft de maatregels net invoert om aan de DMA te voldoen. Opvallend is dan wel dat de driver ook buiten de Europese Unie mee in de februari-update zat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business