Nieuws

OnePlus wil Googles Gemini Ultra gebruiken op smartphones

OnePlus
© Unsplash
OnePlus wil later dit jaar smartphones uitbrengen die gebruikmaken van het Gemini Ultra-taalmodel van Google. Ook OPPO gaat het Ultra-taalmodel inzetten voor AI-functies.

Momenteel bestaan er drie varianten van Googles Gemini-taalmodel: Gemini Nano, Gemini Pro en Gemini Ultra. Het Nano-model is ontwikkeld om op apparaten als smartphones te draaien, zoals nu al gebeurt op de Pixel 8-serie. Ook Samsung gebruikt dit kleinere taalmodel op zijn Galaxy-toestellen. Voor complexere taken vragen de telefoons van die fabrikanten vaak om hulp van het Gemini Pro-taalmodel. OnePlus en OPPO gaan straks ook gebruikmaken van Gemini.

Dat kondigde Google woensdag aan tijdens zijn Cloud Next-event. Gemini zal straks AI-functies zoals “nieuwsoverzichten, samenvattingen van geluidsopnames, een AI-toolbox en meer” aandrijven, stelt de zoekgigant. De AI moet straks ook “content voor sociale media” kunnen genereren, al laten OPPO en OnePlus in het midden wat ze hier precies mee bedoelen.

Gemini Ultra op smartphones

De samenwerking met Google omvat ook de integratie van het Gemini Ultra-taalmodel in telefoons van OPPO en OnePlus. Later dit jaar verwachten ze de eerste functies te onthullen die zijn gebaseerd op het Gemini Ultra-platform. Welke geavanceerde AI-functies het Ultra-model vereisen, wordt nog niet duidelijk. Vast staat dat je een internetverbinding nodig hebt om die AI-functies te gebruiken; er zijn simpelweg geen smartphonechips die krachtig genoeg zijn om het LLM lokaal te draaien.

Tot slot onthulden OPPO en OnePlus dat ze de komende drie tot vijf jaar meer dan honderd AIGC-ervaringen (generatieve AI) willen lanceren. Ook hiervoor geldt dat er geen specifieke details worden vrijgegeven. Duidelijk is dat een deel van die functies behoorlijk geavanceerd zal zijn. Gemini Ultra is namelijk bedoeld voor zeer complexe taken. Normaliter moet je een AI-abonnement nemen bij Google om van dit taalmodel gebruik te maken.

Het is goed mogelijk dat de BBK-merken niet de eerste zijn die Gemini Ultra gaan inzetten. Later dit jaar onthult Google ook zijn gloednieuwe Pixel 9-serie. Zoals gewoonlijk gaat zo’n onthulling gepaard met de nodige nieuwe (AI)-functies.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business