Nieuws

Android 15 laat je weer widgets op het vergrendelscherm zetten

Android 15
© iStock / juniorbeep
Het lijkt erop dat Android 15 weer widgets toestaat op het vergrendelscherm, al lijken smartphones deze keer uit de boot te vallen.

De bètaversie van Android 15 is ondertussen beschikbaar voor gebruikers. Blijkt dat er in de software een nieuwe functie zit. Android 15 bouwt namelijk de mogelijkheid in om widgets op het vergrendelscherm te zetten. Daar hoort wel een belangrijke kanttekening bij: dat kan alleen als je een groot scherm hebt.

Alleen voor tablets

Widgets op het vergrendelscherm komen naar Android 15, maar niet naar smartphones volgens Android-kenner Mishaal Rahman. Hij schrijft voor Android Authority dat de functie al langer onderweg is: eerder dit jaar ontdekte hij dat Google aan een speciaal widgetscherm voor Android werkte. Die speciale “gemeenschappelijke ruimte”, zoals het scherm heet, werd speciaal ontwikkeld voor het vergrendelscherm.

Aanvankelijk leek het er nog op dat die widgets naar alle Android 15-toestellen zouden komen. Dat blijkt, op basis van wat de Android 15 bèta laat zien, niet het geval te zijn. Volgens Rahman voegde Google wat lijnen code toe om die widgets te doen werken. Alleen: de nieuwe code koppelt die widgets aan de ‘hubmodus’, een functie die alleen bestaat op Android-tablets.

Widgets in hubmodus

Tablet-gebruikers zullen daardoor nieuwe instellingen tevoorschijn zien komen. In het instellingenmenu, onder het kopje ‘Hub mode’, kan je binnenkort de optie om widgets te laten zien aanzetten. Ook zal je kunnen kiezen of je tablet daarvoor ontgrendeld moet zijn of niet. De derde optie is het meest opvallend: die vraagt je of je “elke widget” wil toestaan op het vergrendelscherm.

Afbeelding via Mishaal Rahman / Android Authority.

Indien je die optie niet aanvinkt, zal je enkel de meest essentiële widgets kunnen inschakelen. Volgens Rahman gaat het dan om widgets voor je batterij, kalender en klok. Ook apps van Google, zoals Drive, Gmail, Photos, Fitbit, Google News en de Google-app zelf kan je als widget instellen. Kies je ervoor om àlle widgets toe te laten? Dan kan je ook een widget voor Chrome, Contacten, Digital Wellbeing, Google TV, Google Keep, Translate of YouTube Music laten zien.

Voorlopig ziet het er onwaarschijnlijk uit dat je ook widgets op het vergrendelscherm van smartphones kan zetten. Eerder werd al bericht dat Google daar de At A Glance-view voor zou gaan gebruiken. Er zijn echter geen aanwijzingen meer die in die richting wijzen. In komende bètaversies kan dat natuurlijk wel nog veranderen.

Uitgelicht artikel Android-logo 2023 Android 15 krijgt nieuwe desktopmodus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business