Nieuws

Windows 11 werkt nu ook op Intel-pc’s met Smart Sound-drivers

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft heeft de updateblokkade voor Windows-pc's met Intel Smart Sound-drivers opgeheven. Pc's met die audiodriver kunnen nu naar Windows 11 worden bijgewerkt.

Intels Smart Sound Technology belemmerde diverse Windows-pc’s om te upgraden naar Windows 11. Deze driver veroorzaakte op Windows 11 21H2 herhaaldelijk blue screens of death (BSOD). Microsoft voegde de driver daarom toe aan de incompatibiliteitslijst van Windows 11 21H2 en later 22H2. Tot voor kort, want de upgradeblokkade is nu opgeheven.

Driverprobleem opgelost in 2022

Opvallend is dat de eerste blokkade in 2021 werd ingesteld voor versie 21H2. Een jaar later besloot de softwaregigant ook de installatie van Windows 11 22H2 tegen te houden op Windows-pc’s met Intel SST-drivers. De bug werd echter al in september 2022 opgelost met versie 10.30.00.5714 van de Smart Sound Technology-audiodrivers voor 11e generatie Intel-processoren. Bijna twee jaar na het oplossen van de bug, beëindigt Microsoft de updateblokkade voor Windows 11.

Concreet: Intel-pc’s met Smart Sound Technology-audiodrivers die nog op Windows 10 draaien, kunnen nu overstappen naar Windows 11. Gebruikers kunnen de OS-upgrade installeren via het Windows Update-menu. Daar zou versie 23H2 nu beschikbaar moeten zijn. Zie je de update nog niet en zijn alle drivers up-to-date? Dan kan je ook handmatig zoeken naar updates. Als laatste redmiddel kan je de Installation Assistant downloaden. Het kan tot 48 uur duren voordat de update zichtbaar is.

Installeer eerst de nieuwe driver

Gebruikers worden gewaarschuwd om de update pas te installeren nadat de juiste driverversies op de pc zijn geïnstalleerd. De driver kan je downloaden via Windows Update of van de Intel-website. Geforceerde installatie van de update op pc’s zonder up-to-date drivers kan leiden tot de genoemde BSOD’s. Dit kan ook resulteren in dataverlies op je pc.

Windows 10 nadert einde levensduur

De plotselinge opheffing van de blokkade hangt samen met de beschikbaarheid van de Smart Sound Technology-drivers via Windows Update. Voorheen moesten gebruikers deze handmatig installeren. Een andere mogelijke verklaring is de naderende end-of-life-status van Windows 10 in oktober 2025. Pc’s met Windows 10 ontvangen daarna geen updates meer. Bedrijven kunnen dit nog oplossen met betaalde Extended Security Updates-licenties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business