Nieuws

Google ontslaat 28 medewerkers na protest over Israëlisch contract (update)

Google
© iStock / 400tmax
Na een tien uur durend protest op de kantoren van de zoekgigant tegen Project Nimbus werden 28 Google-medewerkers de deur gewezen.

Dinsdag werd een tien uur durend protest gevoerd in de hoofdkantoren van het bedrijf in Sunnyvale, Californië en New York. Dit tegen het project Nimbus, een contract tussen Google, Amazon en de Israëlische regering van 1,2 miljard dollar. De medewerkers hielden een zitstaking en bezetten de verschillende kantoren, waardoor de politie moest opdagen. De dag erna werden na ‘intern onderzoek’ verschillende medewerkers ontslagen die deelnamen aan het protest.

Project Nimbus

Project Nimbus is een cloudcomputingproject van de Israëlische regering en militaire dienst. Met een contract van 1,2 miljard dollar voorzien Google en Amazon de cloudcomputingdiensten van het project, zoals artifiële intelligentie en machine learning. Er is al een tijdje kritiek op deze overeenkomst, wegens de schending van de mensenrechten en occupatie van Palestijns grondgebied door Israël. Een campagne genaamd “No Tech For Apartheid” werd gelanceerd.

Ontslagen

In een interne nota geeft Google aan het niet eens te zijn met de manier waarop het protest is gevoerd: “Ze namen kantoorruimtes over, bekladden ons eigendom en belemmerden fysiek het werk van andere Googlers. Hun gedrag was onaanvaardbaar, uiterst storend en zorgde ervoor dat collega’s zich bedreigd voelen.” Ze geven aan dat het intern onderzoek nog steeds lopende is, maar dat momenteel al 28 medewerkers ontslagen zijn.

Vervolgens publiceerde No Tech For Apartheid een blogpost op Medium. Ze blijven bij het standpunt dat de zitstaking vreedzaam was en ontkennen schade aan eigendommen. Ze noemen Sundar Pichai, de CEO van Google, een genocide-profiteur: “Google heeft op maat gemaakte tools gebouwd voor het Israëlische Ministerie van “Defensie” en heeft de contracten met de Israëlische bezettingsmachten verdubbeld, sinds het begin van de genocide tegen Palestijnen in Gaza.”

Het lijkt er dus op dat het contract tussen Google en Israël blijft verdergaan. No Tech For Apartheid zegt dan ook te blijven strijden voor de stopzetting ervan: “Deze massale, illegale ontslagen zullen ons niet stoppen. Integendeel, ze dienen alleen maar als brandstof voor de groei van deze beweging. Vergis je niet, we zullen ons blijven organiseren totdat het bedrijf Project Nimbus laat vallen en stopt met het voeden van deze genocide.”

Update 19/4:

Op TikTok is een filmpje verschenen dat het moment dat de demonstranten uit het gebouw werden gezet in beeld brengt. Het werd gepubliceerd door de organisatoren van het protest, No Tech For Apartheid. Het filmpje kan je hier vinden.

Uitgelicht artikel TikTok TikTok verwijderde al miljoenen fake accounts door oorlog in Gaza

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business