Nieuws

WhatsApp test Airdrop-concurrent op Android

WhatsApp logo
© Unsplash / Brett Jordan
WhatsApp lijkt op korte termijn een Airdrop-concurrent te lanceren. De chatdienst voert op het moment van schrijven testen uit in de betaversie voor Android.

Na Google en Samsung werkt ook WhatsApp aan een AirDrop-concurrent. Eerder dit jaar dook de functie al op in een bètaversie van WhatsApp, onder de naam ‘People nearby’. Volgens WaBetaInfo kan je via de functie gemakkelijk bestanden delen met anderen. Zij moeten daarvoor wel het People nearby-scherm geopend houden tijdens het delen. Dat in tegenstelling tot Apples AirDrop en Google’s Quick Share. Enkele maanden later lijkt de functie bijna klaar voor gebruik.

Privacywaarborgen voor People Nearby

WaBetaInfo deelt ditmaal twee schermafbeeldingen van Meta’s AirDrop-concurrent. Het eerste scherm toont alle vereisten om bestanden met anderen te kunnen delen of ze te ontvangen. Wanneer gebruikers aan alle eisen voldoen, verschijnt de startpagina van de deelfunctie. Daarop zijn WhatsApp-gebruikers te zien die zich in je nabije omgeving bevinden. Niet iedereen die de chatdienst gebruikt, verschijnt zomaar op dat scherm. Zoals eerder aangegeven moeten ze eerst het Nearby people-scherm openen.

People nearby in WhatsApp
© WaBetaInfo

Gebruikers kunnen verder zelf instellen of ze ‘zichtbaar’ willen zijn voor anderen. Bovendien moet de ontvangende partij toestemming geven voordat de afzender bestanden kan delen. Volgens WhatsApp worden de bestanden steeds met eind-tot-eindversleuteling (E2EE) gedeeld. Meta kan hierdoor niet zien wat je hebt gedeeld via de People nearby-functie. De functie werkt bovendien via het lokale netwerk, niet via de servers van Meta. Een internetverbinding is dus ook geen vereiste om bestanden te delen.

Notitie bij contacten

WhatsApp test momenteel ook een notitiefunctie voor contacten. Die lijkt eerst beschikbaar te komen voor de webversie van de chatdienst. Zoals de naam doet vermoeden, kan je een notitie maken bij een contact. Handig als je bijvoorbeeld een belangrijke datum wil onthouden of wil noteren waar je iemand hebt ontmoet. Ook wordt er een nieuwe reactiemogelijkheid getest voor de Status-functie. In de toekomst zal je een statusupdate simpelweg kunnen liken.

Zoals gewoonlijk is het niet zeker dat WhatsApp deze functies uitbrengt. Vooralsnog zijn ze ook niet toegankelijk voor bètagebruikers. Wanneer dat verandert, blijft het koffiedik kijken: eerst zal je de functies vermoedelijk in de bètaversies zien verschijnen. Pas daarna komen ze voor iedereen beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business