Nieuws

MediaTek boekt fors meer omzet uit vlaggenschipchips

MediaTek
© iStock/ Bing-Jhen Hong
MediaTek heeft in het eerste kwartaal fors meer vlaggenschipchips verkocht. De omzet uit dat segment steeg met 50%.

Steeds meer smartphones maken gebruik van MediaTek-chipsets. In de laatste drie maanden van 2023 wist MediaTek al meer mobiele chipsets te verkopen dan concurrent Qualcomm. Het gros van die verkopen vond nog plaats in de middenklasse. Tegelijkertijd lijkt ook de verkoop in het topsegment aan te trekken. Over het eerste kwartaal van 2024 zag MediaTek de omzet uit de topklasse met 50 procent toenemen.

Die omzet is grotendeels afkomstig van de populaire Dimensity 9300-chipset. MediaTek levert die chipset onder meer aan OPPO, die hem gebruikt in de Find X7-serie. Ook OPPO-dochter Vivo gebruikt MediaTeks vlaggenschipchip, in de X100 Pro. Verwacht wordt dat de Dimensity 9300, of diens opvolger de Dimensity 9400, in nog meer vlaggenschepen terechtkomt.

Ook buiten het vlaggenschipsegment ziet MediaTek positieve ontwikkelingen. De omzet van het Taiwanese bedrijf steeg in Q1 met 39,5 procent jaar-op-jaar. Vergeleken met dezelfde periode in 2023 steeg de brutowinstmarge verder met 4,4 procentpunt, naar 52,4%. Tot slot ziet MediaTek de nettowinst jaar-op-jaar toenemen met 87,4 procent, tot 4,06 miljard euro.

Toekomst Dimensity-chipreeks

Analisten hebben hoge verwachtingen voor de toekomst van MediaTeks Dimensity-reeks. Naar verluidt bracht de Dimensity 9300, de vlaggenschipchip van 2023, reeds meer dan één miljard dollar in het laatje. Bovendien gaf MediaTek eerder te kennen dat de omzet van die chip ongeveer 70 procent hoger ligt dan van zijn voorganger.

Morgan Stanley verwacht dat MediaTek in 2025 ongeveer 35 procent van de chipmarkt zal overzien. De vlaggenschipchip draagt sterk bij aan de omzetgroei. Het succes van de Dimensity 9400 zal nog moeten blijken, maar OPPO-dochter Vivo zou de chip reeds hebben gereserveerd.

De Dimensity 9400 zal de eerste MediaTek-chip zijn gemaakt op het 3nm-productieproces van TSMC. Ook Qualcomm zal daar dit jaar op overstappen. Vast staat dat de chipontwikkelaars in een nieuw tijdperk terecht zijn gekomen. Waar Qualcomm eerder haast alleenrecht had op het taartdeel met de high-endtelefoons, moet het dat nu steeds vaker delen met MediaTek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business