Nieuws

Tesla zet meer personeel op straat in ‘hardcore ontslagronde’

Tesla ontslagronde hardcore
© Unsplash / Tech Nick
Tesla-CEO Elon Musk heeft bekendgemaakt dat Tesla opnieuw meer personeel zal ontslaan. Musk noemt geen exacte aantallen, maar het gaat mogelijk om duizenden werknemers.

Nadat de cijfers van het eerste kwartaal tegenvielen, besloot Elon Musk al een deel van zijn Tesla-personeel te ontslaan. Het ging toen om ongeveer 10% van de wereldwijde werkkrachten, oftewel ongeveer 14.000 medewerkers. De aanvullende ontslaggolf zou dat aantal nog kunnen verdubbelen, tot ruim 20.000 personeelsleden. Die ontslaggolf kondigde Musk maandagavond per e-mail aan, zo meldden The Information en Electrek.

Uit de e-mail blijkt dat Tesla afscheid neemt van Rebecca Tinucci, die het Supercharging-team leidde. Ook het gros van de 500 medewerkers die onderdeel uitmaakten van dit team, moet hun baan bij Tesla opgeven. Het vertrek van Tinucci en haar team is opmerkelijk – ze werkten aan het uitbouwen van het Supercharging-netwerk én de introductie van de NACS-stekker in de VS. Haar vertrek betekent volgens Tesla niet dat ze geen nieuwe oplaadstations meer gaan bouwen: wel ligt de focus nu op het afbouwen van laadstations die al in ontwikkeling zijn.

Daniel Ho, hoofd van het ‘new vehicles’-programma, zal eveneens bij de automaker vertrekken, inclusief een groot deel van zijn team. Ho was in zijn tien jaar bij Tesla verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Model S, 3 en Model Y. Voordat hij bij Tesla aan de slag ging, werkte Daniel Ho twaalf jaar lang in verschillende productmanagementrollen bij Ford.

‘Hardcore ontslagronde’

Daar blijft het niet bij, blijkt uit de bewoordingen van Elon Musk. In deze nieuwe ontslaggolf wil de CEO “hardcore” te werk gaan. Leidinggevenden wiens medewerkers “niet duidelijk slagen voor de uitstekende, noodzakelijke en betrouwbare test”, worden mogelijk zelf ontslagen. De CEO lijkt leidinggevenden daarmee aan te zetten tot het ontslaan van personeel dat onder de maat presteert.

Het blijft vooralsnog onduidelijk hoeveel medewerkers Musk exact wil ontslaan, maar Electrek vermoedt dat aantal kan oplopen tot 20% van Tesla’s personeelsbestand. Bloomberg noemde dit getal eerder dit jaar al, voorafgaand aan de eerdere ontslaggolf. Toen hield Musk het echter bij ‘slechts’ 10% van al zijn personeel.

Krimp verkoopaantallen

De ontslagen moeten Tesla’s krimp in verkoopcijfers opvangen. Voor het eerst in jaren heeft de Amerikaanse automaker minder EV’s verkocht. Volgens Musk zit Tesla tussen twee groeifases. Om die periode te overbruggen, moeten de kosten omlaag.

In de tussentijd werkt Tesla aan een goedkopere EV die meer kopers moet aantrekken. Die zou al in 2025 geproduceerd moeten worden. Vanaf dat punt zouden de verkoopcijfers ook sterker stijgen. Ook werkt het bedrijf aan een Robotaxi-dienst, die het op 8 augustus zal lanceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business