iPhone-maker Foxconn meldt recordomzet voor april

Foxconn
© iStock / Robert Way
Foxconn zegt nog nooit zoveel omzet te hebben geboekt in april. Over de exacte bronnen van de (gestegen) omzet doet de Chinese productiegigant geen uitspraken.

Foxconn zag de omzet in april met 19% toenemen tot omgerekend 14,68 miljard euro. Volgens de fabrikant is dat een record: nooit eerder was de omzet in april zo hoog. Deze gestegen omzet zorgt voor optimisme bij investeerders. De gestegen omzet wordt gezien als een voorproefje van de resultaten van het tweede kwartaal.

Opvallend is dat de fabrikant juist in het tweede kwartaal meer groei verwacht. Meestal daalt de omzet in het tweede kwartaal, in aanloop naar de zomerperiode. Dat de omzet alsnog stijgt, is het gevolg van een sterke vraag naar consumentenelektronica, waaronder telefoons en slimme producten. Daarnaast speelt de groei van de productie van de servertak een belangrijke rol in de gestegen omzet. Ook AI speelt een steeds grotere rol in de omzet van Foxconn, ofwel Hon Hai Precision Industry.

Inkomstenbronnen diversifiëren

Met de server- en AI-tak probeert Foxconn zijn inkomstenbronnen te diversifiëren. Eerder kwam het gros van de omzet van het bedrijf uit de productie van iPhones. Dit zag het bedrijf ook terug in zijn omzetpatroon: bij sterke iPhone-verkopen steeg de omzet. Omgekeerd lag de omzet ‘op zijn gat’ als de vraag naar iPhones daalde. Ook was de omzet erg seizoensgebonden: het gros van de iPhones wordt geproduceerd voorafgaand aan de lancering van een nieuw model.

De uitbreiding van het productieportfolio lijkt Foxconn geen windeieren te leggen. Tussen 2023 en 2025 verwacht Foxconn bovendien dat de omzet van zijn server- en AI-tak met 30% toeneemt.

Herstel iPhone-verkopen

Tegelijkertijd zien analisten de signalen als positief nieuws voor de iPhone-verkopen. In het eerste kwartaal daalde de omzet uit iPhone-verkopen met 10%. Mogelijk neemt de verkoop in het tweede kwartaal weer toe. Dat zal begin juli moeten blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business