Apple levert nieuwe iPad Air en iPad Pro zonder oplader

Apple iPad Pro
© Unsplash / Daniel Romero
Apple levert de nieuwe iPad Pro (M4) en iPad Air (M2) zonder oplader. Althans, in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Elders levert Apple nog wel opladers mee.

Apple heeft dinsdag voor het eerst sinds 2022 nieuwe iPads gelanceerd. De nieuwe modellen, die de M2-chip in de Air en de M4-chip in de Pro bevatten, beschikken ook over geavanceerde schermen. Klanten in de EU en het VK gaan er echter ook op achteruit. Specifiek gaat het om de accessoires die je terugvindt in de verpakking. Voordien kwam elke iPad nog met een oplader, maar dat geldt niet voor de nieuwe iPad Air en Pro. Voortaan zal je de lader los moeten aanschaffen, of een bestaande lader gebruiken.

Geen oplader bij nieuwe iPads

Apple haalt steeds vaker accessoires uit de doos om de kosten te drukken. Eerder besloot het bedrijf al om geen oplader meer mee te leveren bij iPhones, wat resulteerde in kleinere verpakkingen en lagere transportkosten. In dit geval wordt Apple echter gedwongen om de oplader weg te laten vanwege de Europese “Waste from Electrical and Electronic Equipment“-regels, die gelden in de EU en het VK.

De WEEE-regelgeving heeft tot doel de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen, inclusief afval van meegeleverde accessoires die gebruikers niet nodig hebben. De gedachte is dat de meeste mensen al een oplader hebben waarmee ze usb-apparaten kunnen opladen. Het meeleveren van een extra oplader die vervolgens wordt weggegooid, wordt gezien als verspilling. Consumenten kunnen uiteraard nog steeds een oplader los aanschaffen.

Ondanks het ontbreken van de oplader, worden nieuwe iPad Air- en Pro-modellen nog steeds geleverd met een usb-c-kabel. Klanten hoeven dus enkel een oplader met een usb-c-aansluiting te voorzien.

Apple-stickers verdwijnen ook

Naast de oplader, zal Apple voortaan ook geen Apple-stickers meer meeleveren bij de nieuwe iPads. Dit betekent dat de verpakking van iPads voortaan volledig vrij is van plastic. Naar verluidt kunnen klanten de stickers nog wel op aanvraag krijgen bij Apple Stores, al is het niet duidelijk of dat ook geldt voor Belgische winkels.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business