Nieuws

Sony Xperia 1 VI voorgesteld: krachtpatser met focus op fotografie

Sony Xperia 1 VI
© Sony
Sony heeft zijn nieuwste vlaggenschip voorgesteld. De Xperia 1 VI is een performancesmartphone die stevig de nadruk legt op fotografie.

De opvallendste feature van de Xperia 1 VI is de telezoomlens, die opnamen kan maken vanop grote afstand, dankzij een lens die tot wel 7,1x kan inzoomen. En dat terwijl de brandpuntafstand met 85 tot 170 mm gebruiksvriendelijk blijft. De 24 mm grote ultrawidelens is uitgerust met een ‘Exmor T for mobile’-sensor die goed zou moeten presteren in situaties met weinig licht, geholpen door een snelle autofocus en AF-tracking van menselijke silhouetten. AI helpt die contouren te herkennen, ook wanneer obstakels het zicht belemmeren. 

Hoewel het toestel niet over een speciale macrolens beschikt, is er een vergroting van 2x mogelijk, bij een minimale scherpstelafstand van 4 cm. Zo is de telezoomlens volgens Sony geschikt voor zowel macro- als portretfotografie.

Nieuwe camera-app

Sony heeft voor de Xperia 1 VI een nieuwe camera-app ontwikkeld. Daarbij heeft de fabrikant de nadruk willen leggen op een gebruiksvriendelijke interface. Daarnaast is er een uitgebreide toolset om foto’s te verbeteren, maar ook een speciale opnamemodus (PSM) en ‘Creative Look’ (aanpasbare kleurinstellingen). Verder kan je met touch tracking automatisch helderheids- en kleuraanpassingen instellen. Ook op videovlak is er een nieuwigheid, met de Pro Video-modus. Die biedt gedetailleerde instellingen voor video en moet gebruikers toelaten om preciezer te filmen.

De Xperia 1 VI heeft een afgerond ontwerp en de achterkant bestaat uit gehard glas. Dankzij een verfijnde textuurafwerking, zou de telefoon volgens Sony een uitstekende grip bieden. De matte finish moet vingerafdrukken helpen reduceren. Het camera-eiland zit op een stevige, metalen basis, die toch vrij compact en dus niet hinderlijk lijkt te zijn.

© Sony

Bravia-display

Het oleddisplay van Bravia is 6,5 inch groot en biedt een refresh rate van 120 Hz. Volgens Sony zorgen AI-remasteringtechnieken voor een beter contrast, mooiere kleuren en een helderder beeld. Het display is ook 1,5 keer helderder dan dat van de Xperia 1 V (maximaal 1310 nits). De nieuwe Sunlight Vision moet het scherm goed afleesbaar maken bij fel zonlicht. Daarbij helpt AI overbelichte hooglichten te voorkomen door frames en de omgevingshelderheid in real time te analyseren. 

Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform

De Xperia 1 VI heeft de supersnelle Snapdragon 8 Gen 3 aan boord en biedt zo meer dan genoeg power voor topprestaties op vlak van camera, audio en gaming. Wat dat laatste betreft is er nu een Game Enhancer en FPS Optimizer. Die optimaliseren het dynamisch gebruik van de CPU, op basis van de game-omgeving in kwestie. Volgens Sony werd de touchinvoer verder verfijnd, met drie trackingsnelheden en twee niveaus van tiknauwkeurigheid, dit op de game-ervaring te verbeteren. Ook de prestaties van de speakers zijn aanzienlijk verbeterd, aldus de fabrikant. ” De Xperia 1 VI stelt je in staat om de nieuwste audiotechnologieën en formaten in de industrie te verkennen, waaronder High-Resolution Audio, High-Resolution Audio Wireless, LDAC, Bluetooth LE Audio (Low Energy) en Snapdragon Sound”, klinkt het. 

Verbeterde batterij

Tot slot heeft Sony de Xperia 1 VI ontworpen om met een volle batterij (5.000 mAh) twee dagen lang toe te komen. Battery Care en Xperia Adaptive Charging moeten er mee voor zorgen dat de batterij niet overbelast wordt tijdens het opladen. Met een laadsnelheid van 30 W zou de telefoon in slechts 30 minuten voor 50% opgeladen zijn. Overladen wordt voorkomen, waardoor de accu volgens Sony een levensduur van vier jaar heeft. Hij ondersteunt ook de nieuwe draadloze standaard Wi-Fi 7, voor een snelle gegevensuitwisseling. 

Prijs en beschikbaarheid

De Xperia 1 VI is verkrijgbaar in het zwart, platinum zilver en khaki groen. vanaf begin juni voor maar liefst 1399 euro. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business