TikTok ontslaat mogelijk honderden medewerkers

TikTok
© iStock / Solen Feyissa
TikTok gaat een aanzienlijk deel van zijn personeel voor operationele- en marketingactiviteiten ontslaan. Dat meldt The Information in een rapportage.

Na een eerdere ontslagronde in januari gericht op sales- en advertentieactiviteiten, treft TikTok nu haar operationele afdeling. Dat meldt The Information. Uiterlijk donderdagochtend worden de getroffen medewerkers op de hoogte gebracht. Hoeveel medewerkers precies hun baan verliezen, is nog onduidelijk.

Duidelijk is wel dat het om een “aanzienlijk deel” gaat van de circa 1.000 medewerkers tellende operationele afdeling. Die afdeling wordt na de ontslagronde opgeheven. Medewerkers die niet worden ontslagen, worden elders binnen het bedrijf tewerkgesteld.

Kostenbesparing of toekomst in VS onzeker?

De precieze reden voor het opheffen van de operationele afdeling is onduidelijk. De laatste jaren voerde TikTok al vaker ontslagrondes door. Volgens NPR was in januari het primaire doel van TikTok-moederbedrijf ByteDance om kosten te besparen door het personeelsbestand te verkleinen.

Die kostenbesparingen zijn wellicht nodig: door de gestegen kosten adverteren bedrijven minder. Bovendien is de toekomst van TikTok in de Verenigde Staten steeds onzekerder. Nieuwe wetgeving verplicht ByteDance om uit de VS te vertrekken of de app te verkopen.

Een verkoop van TikTok is echter geen optie. ByteDance heeft eerder laten weten “liever te vertrekken” uit de VS dan het platform te verkopen. Ondertussen probeert het bedrijf via een rechtsgang in de VS de potentiële ban van tafel te krijgen. Bij een vertrek uit de VS zou het Amerikaanse personeel in elk geval hun baan verliezen. Het is mogelijk dat de huidige ontslaggolf een voorbereiding is op deze stap.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business