AI kan straks je WhatsApp-profielfoto genereren

WhatsApp logo
© Unsplash / Brett Jordan
WhatsApp kan straks profielfoto's genereren met AI. De Meta AI-integratie kan op basis van een prompt afbeeldingen creëren, vergelijkbaar met OpenAI's DALL-E.

Daarmee komt WhatsApp de privacy van zijn gebruikers ten goede. Nu word je als gebruiker nog haast verplicht een eigen foto te uploaden. Aan het gebruik van een profielfoto kleven echter ook nadelen: je profielfoto kan, als deze in handen van kwaadwillenden valt, misbruikt worden voor identiteitsdiefstal. Daar probeert WhatsApp sinds dit voorjaar een stokje voor te steken door screenshots van profielfoto’s te verbieden. AI-gegenereerde afbeeldingen zullen je privacy mogelijk nog iets beter kunnen beschermen. Er staat dan namelijk helemaal geen echte foto meer op je profiel.

AI-profielfoto creëren

Daar wordt nu dus aan gewerkt. Dat meldt WaBetaInfo op basis van een recente WhatsApp-bètaversie op Android, versie 2.24.11.17. Daarin vond de publicatie een tabblad waarop je het AI-systeem aan het werk kan zetten. “Creëer een AI-profielfoto”, staat bovenaan de pagina. Daaronder kan de gebruiker een beschrijving geven van de gewenste afbeelding. Vervolgens gaat de AI aan het werk en komt er een AI-afbeelding uitrollen. Let wel, dat is dus niet per se een AI-versie van jouw uiterlijk.

AI-profielfoto WhatsApp
© WaBetaInfo

Het is daarmee eerder een directe concurrent voor DALL-E of het populaire Midjourney. Beide diensten kunnen afbeeldingen creëren met AI. De integratie in WhatsApp maakt het echter een stuk gebruiksvriendelijker. Mogelijk ziet de functie er ten tijde van de lancering nog wel iets anders uit. WhatsApp is nog volop bezig met de ontwikkeling. Bètagebruikers kunnen de AI nog niet gebruiken.

In Europa wachten op Meta AI

In Europa blijft het sowieso wachten op de komst van Meta AI. Privacybeperkingen rondom AI lijken ervoor te zorgen dat de AI-dienst hier pas iets later arriveert. Zelfs als WhatsApp morgen AI-profielfoto’s zou ondersteunen, is dat dus nog niet het geval in België.

Avatar in plaats van profielfoto

Gebruikers die in de tussentijd liever geen profielfoto willen gebruiken, kunnen ook een Meta-avatar instellen. Dat is een 3D-gegenereerde avatar waarvan je het uiterlijk zelf kan bepalen – van huidskleur tot haarstijl. Die kan je vervolgens als profielfoto instellen. Deze functie is al wel beschikbaar in Europa via het profielfoto-tabblad.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business