Nieuws

YouTube slaat video’s over en zet geluid uit voor wie kijkt met adblock (update)

youtube website
© Vladimka production / shutterstock.com
YouTube geeft gebruikers die met adblockers kijken van hetzelfde laken een broek door video's, net als reclame, gewoon over te slaan.

Advertentieblockers zijn een doorn in het oog van sites zoals YouTube. Het overgrote merendeel van de inkomsten van YouTube is afkomstig van advertenties die je voor en tijdens filmpjes te zien krijgt. Met een advertentieblocker kan je ervoor zorgen dat je geen tijd verspilt met reclame kijken, maar dat is tegen de zin van YouTube: daar zouden ze natuurlijk liever hebben dat je een Premium-abonnement afsluit.

Kat en muis

Om gebruikers weg van de adblockers en richting het Premium-abonnement te sturen, treedt het medium nu al enkele maanden op tegen de tools. Al sinds vorige zomer probeert de website het gebruik van advertentieblockers af te straffen. Dat gebeurde al door de videospeler op slot te gooien na drie filmpjes, of zelfs door de sectie met ‘aanbevolen video’s’ volledig leeg te laten. Aanvankelijk voerde het die oorlog enkel op het web, maar sinds vorige maand moeten ook mobiele advertentieblockers eraan geloven.

De aanbieders van die tools bedachten al verschillende manieren om toch ongestoord YouTube te kunnen kijken. Een tijdlang gebeurde dat bijvoorbeeld met een extensie die de reclame versnelde, maar niet oversloeg. Op die manier had je in een oogwenk de reclameboodschap bekeken, en kon je daarna verder naar het entertainment. YouTube lijkt die werkwijze nu over te nemen om ervoor te zorgen dat gebruikers wél naar advertenties kijken.

Koekje van eigen deeg

Klik je nu op een YouTube-video en slaagt jouw advertentieblocker de reclameboodschap aan het begin over? Dan geeft de website je een koekje van eigen deeg: zodra de video begint te spelen, spoelt deze door naar het einde. Je moet de video handmatig opnieuw beginnen spelen als je iets te zien wilt krijgen.

Daar houdt het echter niet op: slaag je erin om de video alsnog af te doen spelen, dan zal je vrij snel merken dat je geen geluid hebt. Merkt YouTube dat je een werkende advertentieblocker gebruikt? Dan gaat het geluid van video’s onverbiddelijk op stil, en je kan het zelf niet luider zetten. Zodra je de schuifschakelaar voor geluid omhoog sleept, valt deze namelijk weer naar beneden.

Adblock of YouTube Premium?

Tussen YouTube en de advertentieblockers is constant een kat-en-muisspel aan de gang. Verschillende advertentieblockers werken nog in meer of mindere mate, en kunnen de blokkades van Google ook omzeilen. De vraag is echter hoelang dat nog duurt: de kans is groot dat de tool op een bepaald moment stopt met werken.

De bedoeling van dit anti-adblockoffensief is dan ook duidelijk: zoveel mogelijk gebruikers overhalen om toch maar een abonnement op YouTube Premium af te sluiten. Een individueel abonnement op die dienst kost €11,99 per maand, terwijl gezinnen een abonnement voor zes leden kunnen afsluiten aan €17,99 per maand. Voor die prijs krijg je de mogelijkheid om video’s te downloaden zodat je ze offline kan bekijken, kan je video’s op de achtergrond afspelen én krijg je geen advertenties meer te zien. Ook een abonnement op YouTube Music zit inbegrepen in de prijs.

Update 29/05 09:10: in een mededeling aan 9to5Google laat YouTube inmiddels weten dat het overslaan van video’s niet opzettelijk is. Het platform zegt dat het gebruikers al langere tijd van de adblockers weg probeert te krijgen, in de richting van het YouTube Premium-abonnement. Dat gebruikers video’s overgeslaan zien worden en geen geluid horen, ligt volgens het platform aan verbeteringen onder de motorkap.

Die verbeteringen zouden interageren met de advertentieblockers die sommige gebruikers geïnstalleerd hebben en zijn eigenlijk een onbedoeld neveneffect, aldus YouTube. Of de streamingwebsite iets aan het probleem wenst te doen, dat is afwachten: wellicht vinden ze het bij YouTube niet heel erg dat de ervaring voor gebruikers met een adblocker niet bepaald optimaal is. Het gebruik van zo’n tool is tegen de gebruiksvoorwaarden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business