Nieuws

Microsoft Copilot duikt op in Telegram, later wellicht in meer apps

Copilot ChatGPT Gemini
© Kenneth Cheung / iStock
Vanaf nu kan je Copilot ook gebruiken vanuit Telegram, al heeft de chatbot van Microsoft daar wel je gsm-nummer voor nodig.

Bedrijven die AI-tools aanbieden, willen die tools graag in de kijker zetten. Dat is niet alleen het geval voor Microsoft, dat Copilot een belangrijke plek geeft in Windows 11, maar ook voor andere bedrijven. Zo plaatsen Meta en Google hun AI-systemen in hun chatapplicaties, zoals WhatsApp en Google Berichten. Die integraties willen hier nog niet werken, maar Microsoft biedt soelaas. Het bedrijf volgt het voorbeeld van Meta en Google, en stopt Copilot nu ook in diverse chatapplicaties.

Copilot in Telegram

Om te beginnen doet Microsoft Copilot eerst Telegram aan. Die stap maakt deel uit van een nieuw Microsoft-programma, ‘copilot-for-social’. Het is de bedoeling om de Copilot-chatbot op meer plekken aan te bieden. Door die in sociale berichtenapps zoals Telegram te integreren, zouden gebruikers meer geneigd moeten zijn om ermee aan de slag te gaan. Momenteel zit de AI-chatbot enkel in Telegram, maar op termijn zou die ook naar andere berichtenapps kunnen komen.

Om in Telegram tegen de chatbot van Microsoft te spreken, moet je een nieuw gesprek beginnen. Je kan de AI-tool vinden door te zoeken naar ‘@copilotofficialbot’. Vrij snel zal duidelijk zijn dat het inderdaad om een geverifieerd botaccount gaat: de bot gebruikt het officiële logo en heeft een blauw vinkje.

Telefoonnummer nodig

Zodra je tegen de chatbot wil spreken, zal die je eerst vragen om je telefoonnummer te verifiëren. Daarmee wil Microsoft bevestigen dat jij de eigenaar van het Telegram-account bent, maar meer niet. “We slagen je nummer niet op”, laat de chatbot nog weten. Zodra je de telefoonnummer doorgeeft, kan je beginnen spreken tegen de AI-chatbot. De mogelijkheden zijn iets beperkter dan op het web. Je kan bijvoorbeeld niet schakelen tussen de verschillende ‘stijlen’, en ook afbeeldingen genereren lukt niet. Wie dat wil doen, zal daarvoor de losstaande Microsoft Copilot-app moeten installeren.

Dat Microsoft je telefoonnummer vraagt is vrij bijzonder. Telegram is op zich een beveiligde berichtenapp. Het is dus onduidelijk waarvoor Microsoft die gsm-nummer nodigt heeft. Windows Latest meent dat die telefoonnummer moet dienen om de locatie van je toestel te verifiëren. Op die manier zou Microsoft de AI-chatbot dichtgooien voor EU-gebruikers. Alleen: hier werkt de chatbot gewoon, ook met een Belgisch gsm-nummer. Moest Microsoft die telefoonnummer daadwerkelijk gebruiken om locaties te bepalen, dan is dat een duidelijke inbreuk op de GDPR: die wetgeving stelt namelijk dat Microsoft duidelijk moet aangeven waarvoor je data gebruikt zal worden. In dit geval is dat je telefoonnummer, maar nergens staat dat Microsoft daar locatiebepaling mee gaat uitvoeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business