Nieuws

Elon Musk haalt 6 miljard op om aan AI te bouwen

grok xAI elon musk
© Tada Images / shutterstock.com
Met de 6 miljard dollar wil Elon Musk het volgende AI-systeem van xAI bekostigen, samen met een supercomputer.

Het ontwikkelen van AI-toepassingen kost enorm veel geld. Niet alleen moet het AI-systeem en het achterliggende taalmodel technisch in orde zijn, maar ook de infrastructuur moet volgen. Elon Musk is al langer van plan om met xAI een supercomputer te bouwen, en wil dat gaan bekostigen met de laatste investeringsronde. Bovendien zou het geld ook een nieuw product voorafgaan.

Niet woke en humoristisch

Momenteel kennen we xAI enkel als het AI-bedrijf van Elon Musk. Wie betaalt voor Twitter, kan aan de slag met het enige product dat het bedrijf tot nu toe lanceerde: Grok. Dat is een AI-chatbot die moet concurreren met ChatGPT, Copilot en Gemini. Om concurrentie te kunnen bieden werd de chatbot van Musk zo ingesteld dat hij opzettelijk “niet woke” is. Daarnaast gaven de ontwikkelaars het AI-systeem ook een grove bek en een gevoel voor humor, al valt over dat laatste te discussiëren. Andere AI-chatbots worden veel braver gehouden, onder meer doordat bedrijven als Google, Microsoft en OpenAI een voorbeeldfunctie vervullen.

Van zo’n voorbeeldfunctie trekt Musk zich met xAI niets aan. Het bedrijf ging dan ook volop op zoek naar investeerders die hun schouders onder het AI-bedrijf wilden zetten. Die vond het bij een aantal investeringsmaatschappijen zoals Valor Equity Partners, Vy Capital, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital en Fidelity Management & Research Company. Een opvallende naam in de lijst met sponsors is Prins Alwaleed Bin Talal. De Saudi-Arabische prins springt bij met het Kingdom Holding-fonds. De investeringsronde bracht in totaal 6 miljard dollar op.

Fake news

Het AI-avontuur van Elon Musk liep tot nu toe niet van een leien dakje. Hoewel het bedrijf slechts één AI-systeem aanbiedt aan een beperkt aantal gebruikers, blijkt dat het AI-systeem makkelijk om de tuin te leiden is. Een tijd terug bleek dat Grok samenvattingen kon maken van nieuwsartikels. Alleen: daarvoor baseert het zich op populaire posts op X. Indien genoeg grapjassen nieuwsberichten vervormen en valse feiten verspreiden, zal Grok die gewoon overnemen. Op die manier lijkt xAI alvast niet aan de eigen waarden te voldoen: het bedrijf werkt naar eigen zeggen aan “AI-systemen die waarachtig, competent en maximaal voordelig voor de mensheid zijn”. Of dat met die extra 6 miljard zal lukken, dat is maar de vraag.

Uitgelicht artikel X (Twitter) Grok, AI-systeem van X, verspreidt fake news dankzij gebruikers

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business