Google Play Store lanceert knop om je data te verwijderen

Play Store
© Unsplash/Mika Baumeister
Google verplicht ontwikkelaars om het verwijderen van accounts te vergemakkelijken. Hiervoor lijkt nu stilaan een knop tevoorschijn te komen in de Google Play Store.

Meer dan een jaar geleden kondigde Google al aan dat ontwikkelaars het verwijderen van accounts eenvoudiger moesten maken voor gebruikers. Dit moest mogelijk worden via zowel de app van de ontwikkelaar als de website. Ontwikkelaars kregen hiervoor de tijd tot begin 2024, maar tot nu toe lijkt er maar weinig van terecht gekomen. Volgens Google-tipster AssembleDebug komt daar op korte termijn verandering in. De tipster ontdekte een nieuwe sectie genaamd ‘Gegevens verwijderen’ in de Play Store.

Accountgegevens verwijderen

Deze sectie bevat twee knoppen: account verwijderen en accountgegevens beheren. De functie van deze knoppen is duidelijk. Met de eerste knop verwijder je alle gegevens én het account van de app. Met de tweede knop kan je bepaalde gegevens laten verwijderen. Ook is het tabblad ‘Gegevensbeveiliging’ op de productpagina’s zijn aangepast. Als de mogelijkheid bestaat om je accountgegevens te verwijderen, vind je deze hier.

De wijziging van het tabblad ‘Gegevensbeveiliging’ was op het moment van schrijven al zichtbaar in de Google Play Store. De optie om daadwerkelijk accountgegevens te verwijderen was echter nog niet breed beschikbaar. Hier moet echter snel verandering in komen. Ontwikkelaars die uitstel aanvroegen, krijgen tot uiterlijk 31 mei de tijd voor het invoeren van het Play-beleid. Apps waarvoor geen uitstel is aangevraagd bij Google, moeten zo snel mogelijk voldoen aan het nieuwe databeleid.

Play Store data verwijderen
© TechPulse

Bedrijven die het Play-beleid niet naleven, riskeren aanvullende handhavingsmaatregelen. Als er ook op deze maatregelen niet wordt gereageerd, kan de app uit de Play Store worden verwijderd. Ontwikkelaars hoeven niet te rekenen op nog meer uitstel: ze worden al sinds december herinnerd aan de nadere eisen.

Gegevens verwijderen via app of web

Het doel van de maatregel is om gebruikers meer controle te geven over hun gegevens. Onder het oude Play Store-beleid moesten gebruikers soms een ingewikkeld traject doorlopen om hun gegevens te verwijderen of te beheren. Soms moesten ze hiervoor zelfs de app opnieuw downloaden.

Daar komt verandering in dit voorjaar. Gebruikers moeten straks via zowel de app als de website van een ontwikkelaar alle gegevens van die app kunnen beheren én verwijderen. Links naar deze pagina’s zullen vindbaar zijn in de Play Store. In sommige gevallen zijn er uitzonderingen. Is het voor een ontwikkelaar verplicht om je gegevens te bewaren, bijvoorbeeld voor fraudepreventie? Dan is het niet mogelijk om je gegevens zomaar via de app of website te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business