Volkswagen lanceert in 2027 meerdere EV’s voor €20.000

Volkswagen ID.1
© Volkswagen AG
Volkswagen heeft deze week bekendgemaakt in 2027 meerdere EV's te onthullen met een prijs van 20.000 euro. Vast staat dat Volkswagen in ieder geval de ID.1 lanceert.

De Duitse autofabrikant werkt al langer aan betaalbare elektrische auto’s. Vorig jaar lanceerde het Duitse merk al de ID.2: een EV met een prijskaartje van nog geen 25.000 euro. Ook ex-Seat-dochter CUPRA en Škoda werken momenteel aan hun eerste goedkope EV’s, die ten vroegste eind 2025 verschijnen. Vanaf 2027 zet de Volkswagen Groep een ‘nieuwe stap’ naar een betaalbaar aanbod van EV’s, schrijft de autofabrikant in een persbericht. Het gaat daarbij om de ID.1, waar het bedrijf vorig jaar al op hintte bij de introductie van de betaalbare ID.2.

Toen liet het bedrijf ook vallen dat de ID.1 nog geen 20.000 euro zou gaan kosten. Die uitspraak wordt ditmaal herhaald. Er wordt zelfs gesproken over “elektrische auto’s”, meervoud dus. Het lijkt erop dat Volkswagen in 2027 niet één maar meerdere EV’s wil uitbrengen rond de magische grens van 20.000 euro. Met deze stap zegt Volkswagen “elektromobiliteit voor iedereen” beschikbaar te stellen.

Nieuwe standaarden instapsegment

Volkswagen benadrukt dat de EV’s “standaarden zullen bepalen in het instapsegment”, door het gebruik van innovatieve technologieën en materialen. Ook zegt de Duitse autofabrikant zich te laten leiden door kwaliteit en een goede klantbeleving. Een lastige taak, geeft het merk zelf ook toe: dankzij gestegen energie- en materiaalkosten is dat doel onder druk komen te staan.

Er wordt in elk geval flink bespaard op transportkosten. Volkswagen wil veel componenten in de EU laten produceren. Ook de montage van de EV’s zal in Europa plaatsvinden. “Elektromobiliteit door en voor Europa” is dan ook hoe het merk de EV het liefst beschrijft. Door de hoge mate van lokale productie, verlaagt het bedrijf de CO2-uitstoot in de productiefase.

Concurrentie voor Chinese EV’s

De Volkswagen Groep kan eigenlijk niet zonder betaalbare EV’s. Steeds meer Chinese merken zetten voet aan wal in de EU, het Chinese BYD voorop. Dat bedrijf lanceerde in China al een EV van omgerekend nog geen 10.000 euro. Hoewel die in Europa niet te krijgen is, is de kans groot dat zulke fabrikanten wel steeds goedkopere auto’s gaan uitbrengen. Ook Tesla wil op relatief korte termijn een betaalbare EV gaan lanceren. Die wordt overigens nog wel een stuk duurder dan de elektrische auto’s die Volkswagen in 2027 uitbrengt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business