Nieuws

Microsoft zou zich zorgen maken over ChatGPT in iOS 18

Microsoft
© iStock / lcva2
Voor Microsoft is de integratie van ChatGPT in iOS 18 nadelig: het bedrijf moet namelijk extra rekenkracht voorzien in de datacenters.

Van 10 tot 14 juni organiseert Apple dit jaar het WWDC24-evenement. Op het programma staat zeker en vast de lancering van iOS 18, waar voor het eerst AI in zou zitten. Zelf ontwikkelt de iPhone-maker een AI-systeem, maar dat lijkt minder vlot te gaan dan gehoopt. Om dan toch maar volwaardige AI aan te kunnen bieden is het bedrijf gaan aankloppen bij OpenAI, maar dat baart Microsoft naar verluidt zorgen.

Ajax én ChatGPT

Wanneer Apple over twee weken de AI-functies voor iOS 18 introduceert, zullen er waarschijnlijk twee taalmodellen ter sprake komen. Apple werkt namelijk al een hele tijd aan het Ajax-taalmodel. Dat zou nog niet in staat zijn om gesprekken te hebben zoals Gemini en ChatGPT dat al kunnen, maar zou andere taken wel goed kunnen uitvoeren. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Ajax gebruikt zal worden voor minder intensieve taken, zoals het samenvatten en redigeren van tekst, maar ook het transcriberen van spraakopnames. Omdat die toepassingen minder rekenintensief zijn, kunnen ze rechtstreeks op het apparaat berekend worden. Dat ligt anders voor het GPT-taalmodel, dat sterk afhankelijk is van de cloud.

Apple zou één van de GPT-taalmodellen gaan gebruiken om Siri slimmer te maken. Volgens The Information heeft Apple uitvoerig tests uitgevoerd met dat taalmodel en de spraakassistent. Dat Apple en OpenAI inmiddels een deal tekenden, lijkt te suggereren dat het hele systeem naar believen werkt.

Overweldiging

Dat zou echter tegen de zin van Microsoft zijn: de Windows-fabrikant is niet alleen een rechtstreekse concurrent van Apple, maar ook de grootste investeerder in OpenAI. Dat houdt ook in dat Microsoft de servers voorziet waar ChatGPT de rekenkracht komt halen. Als daar plots miljoenen Apple-gebruikers bijkomen, kan dat de datacenters van Microsoft flink overweldigen.

Bovendien biedt Microsoft zelf ook een AI-systeem met Copilot. Ook dat werkt dankzij de technologie van OpenAI. De softwarefabrikant zal dus moeten concurreren met een AI-systeem dat gebouwd werd op technologie waar het zelf in investeerde. Dat er daardoor misschien bijkomende investeringen in het datacenter nodig zijn, is niet meer dan zout in de wonde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business