Nieuws

In de nasleep van WWDC: Elon Musk boos en Gemini voor Apple?

Elon Musk boos
© photosince / shutterstock.com
Apple kondigde een reeks knappe AI-functies aan op WWDC, maar niet iedereen is even blij met het feit dat Apple ChatGPT binnenhaalt.

Het grote WWDC-evenement van Apple is inmiddels afgelopen. Op het programma stond een vernieuwing van het hele gamma: zowel iOS 18, iPadOS 18, macOS Seqouia en VisionOS 2 werden op het evenement uit de doeken gedaan. Die ontwikkeling wordt voor een groot deel aangedreven door ‘Apple Intelligence’, al zijn we over dat onderwerp nog niet uitgepraat. In de nasleep van WWDC valt er namelijk nog één en ander te vertellen over AI bij Apple.

Zoals geweten heeft Apple een deal met OpenAI. Die deal houdt in dat Apple, in ruil voor een bepaald bedrag, toegang tot ChatGPT mag bieden vanaf je apparaat. Dat betekent dat je vanaf de volgende versie van iOS geen ChatGPT-app meer hoeft te downloaden. Een nieuwe schrijfhulptool geeft binnenkort rechtstreeks toegang tot de generatieve kunsten van de chatbot, terwijl Siri ingewikkelde vragen doorstuurt naar OpenAI. Niet iedereen is daar even tevreden mee.

Elon Musk tegen ChatGPT

Eén van de eerste klagers is Elon Musk: op X postte die kort na de aankondiging al dat Apple-apparaten niet meer toegestaan zullen zijn als het bedrijf ChatGPT op het OS-niveau integreert. Ook wie een bezoekje brengt aan de bedrijfsgebouwen zou z’n Apple-apparaten aan de inkom moeten laten liggen, “waar ze opgeslagen worden in een Faraday-kooi”, aldus Musk. De Tesla-topman stelt zich vragen bij de privacybelofte van Apple, en trekt daarbij zwaar van leer. “Apple is niet slim genoeg om hun eigen AI te maken, maar kan op één of andere manier wel verzekeren dat OpenAI je veiligheid en privacy zal beschermen!”, zegt de topman duidelijk.

Het is de moeite om aan te duiden dat Apple nooit zomaar contact opneemt met de servers van OpenAI. Voor Siri een vraag doorstuurt naar ChatGPT, zal je eerst gevraagd worden om toestemming – en dat élke keer. Apple maakt zich bovendien sterk dat OpenAI geen gebruikersdata verwerkt, tenminste zolang gebruikers niet inloggen met hun ChatGPT-account.

Een tweede punt dat aandacht verdient, zijn de AI-activiteiten van Musk zelf. Musk richtte destijds de nonprofit OpenAI mee op. De mede-oprichter vertrok echter toen pogingen om het bedrijf naar een for-profit om te vormen en samen te doen smelten met Tesla steevast op een ‘net’ botsten. In maart sleepte Musk het bedrijf voor de rechter, omdat het niet trouw blijft aan de non-profitbeginselen die bij de oprichting bepaald zouden zijn. Musk bouwt ondertussen aan AI met xAI, een bedrijf dat voorlopig enkel de chatbot Grok voortbracht.

Deur voor Gemini staat open

Ongetwijfeld is Musk niet de enige die kritisch tegenover de ChatGPT-integratie staat. Sommige gebruikers gebruiken liever een ander AI-systeem. Als het aan Apple ligt, kan dat binnenkort ook. Craigh Federighi, senior vice president bij Apple, hintte op die mogelijkheid tijdens een nabespreking van de Keynote. “We kijken er naar uit om integraties met andere modellen mogelijk te maken, inclusief met Google Gemini”, zei de SVP daarover. Hij voegde er wel snel aan toe dat het bedrijf momenteel niets aan te kondigen heeft, maar dat het wel die richting uitkijkt. De gesprekken met Google zouden daarvoor al een tijdje aan de gang zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business