Elon Musk krijgt alsnog Tesla-bonus van 48,4 miljard dollar

Elon Musk Tesla
© Tesla
Tesla-aandeelhouders hebben groen licht gegeven voor het uitkeren van een gigantische bonus aan topman Elon Musk. Eerder zette een rechter nog een streep door de miljardenbonus.

Elon Musk kreeg in 2018 al de goedkeuring voor een miljardenbonus gekoppeld aan de groei van zijn EV-imperium. Voor elke stijging van Tesla’s waarde met 50 miljard dollar, zou de techgoeroe 10 miljard dollar ontvangen. Niet alle aandeelhouders waren echter blij met de bonusstructuur.

Een aandeelhouder klaagde Musk zelfs aan: de bonus zou buitensporig hoog zijn en niet in verhouding staan tot Musks invloed op Tesla’s doelstellingen. Een rechter ging eerder dit jaar mee in die redenering: de bonus moest van tafel. Vervolgens kregen de aandeelhouders opnieuw de kans om te stemmen.

Mogelijke verhuizing naar Texas

Ook die stemming, die donderdag plaatsvond, viel uit in het voordeel van Musk. De kans neemt hiermee toe dat de miljardair de Tesla-bonus daadwerkelijk zal ontvangen. Het besluit van de rechter staat echter nog altijd. De miljardencompensatie wordt pas uitgekeerd als de rechter zijn besluit herziet in het voordeel van Musk.

Musk heeft intussen al een mogelijk alternatief bedacht. Hij liet de aandeelhouders donderdag ook stemmen over de verhuizing van Tesla van Delaware naar Texas. Verplaatsing van de hoofdzetel betekent dat hij zich niet meer hoeft te houden aan het gerechtelijk besluit in Delaware. Ook bij die stemming wist Musk voldoende aandeelhouders te overtuigen. Het is nog niet bekend of en wanneer Tesla daadwerkelijk gaat verhuizen.

Uitgelicht artikel Tesla Model 3 Tesla wil uitzondering op hoge EU-importheffing op Chinese EV’s

Dalende Tesla-koersen drukken bonus

Hoeveel Musk exact zal ontvangen, hangt af van de beurskoersen. Eerder werd gerekend op een bonus van 56 miljard dollar. Dalende koersen lijken echter roet in het eten te gooien. Aan de huidige koers heeft Musk recht op zo’n 48,4 miljard dollar in aandelenopties. De bonus wordt dus niet direct op zijn bankrekening bijgeschreven.

Voor Musk is dit zijn eerste ‘salarisstrook’ sinds 2018. In dat jaar besloten aandeelhouders dat de miljardair zou worden beloond op basis van de prestaties van Tesla. In de hoogtijdagen levert dat een fors salaris op, maar het omgekeerde kan ook gebeuren.

businesselon muskevmusktesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals