Chrome op Android kan nu webpagina’s voorlezen

Google Chrome
© Unsplash / Charles Deluvio
Google Chrome op Android kan nu ook webpagina's voorlezen. Nadat de functie eerder dit jaar al werd getest in Chrome 120, rolt deze nu via een serverupdate uit naar alle gebruikers.

Google werkt al langer aan het verbeteren van de leeservaring in Chrome. De Reading Mode-app zet drukke webpagina’s bijvoorbeeld om in makkelijk leesbare tekst. Via de Google Assistent kon je al webpagina’s laten voorlezen, en nu kan dat binnenkort ook in Chrome zelf. Google begon begin dit jaar met testen in Chrome 120, waar de voorleesfunctie nog vooral bedoeld was voor bètatesters. Nu is de functie beschikbaar voor alle Google Chrome-gebruikers.

De tekst-naar-spraakfunctie komt via een serverupdate naar Chrome-gebruikers op Android. Je hoeft dus geen Play Store-update te installeren. Eens geactiveerd, vind je de voorleesopties in het puntjesmenu, vlak onder de vertaalknop. “Deze pagina beluisteren”, zoals de functie heet, doet precies wat je ervan verwacht: het leest de webpagina voor.

Bediening van de voorleesfunctie

Als je op de knop drukt, verschijnt er een minispeler in beeld. Hiermee kan je het voorlezen pauzeren, voor- of achteruitspoelen (10 seconden per keer) en de afspeelsnelheid bepalen. Je kan de voorgelezen tekst ook laten markeren en de webpagina automatisch mee laten scrollen. Dit maakt het een stuk makkelijker om mee te lezen met de spraakopname.

Afhankelijk van de taal van de site, kan je ook het accent van de spreker aanpassen. Op dit moment is dat echter nog niet mogelijk voor Nederlandstalige webpagina’s. Sterker nog: “Deze pagina beluisteren” is helemaal niet beschikbaar in het Nederlands. Voorlopig kan de Google-lezer enkel pagina’s voorlezen in het Arabisch, Bengaals, Chinees, Duits, Engels, Frans, Hindi, Indonesisch, Japans, Portugees, Russisch en Spaans.

Bezoek je wel eens Engelstalige websites, dan kan je de Chrome-functie dus wel gebruiken. De voorleesfunctie werkt momenteel alleen als de browser is geopend. Sluit je Chrome, dan wordt de speler meteen afgesloten. Gelukkig onthoudt Chrome wel waar je was gebleven, dus je kan later op hetzelfde punt verder luisteren.

Androidgooglegoogle assistantgoogle chromemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals