Nieuws

RCS-integratie bij Apple is eerder gebrekkig

signal sms RCS Google
© Taro Vesalainen / iStock
RCS-berichten bieden heel wat meer functies dan sms'jes, en werken binnenkort ook tussen Android en iOS - of toch gedeeltelijks.

Na lang aandringen integreert Apple binnenkort RCS in de Berichten-app. Dat protocol gebruikt de Berichten-app op Android, en maakt functies als typindicatoren, leesbevestigingen en het delen van foto’s in HD mogelijk.

Natuurlijk kan dat als iPhone-gebruiker al via iMessage, zo lang je contactpersoon ook een iPhone heeft. De berichtenapp van Apple ondersteunde lange tijd namelijk alleen het iMessage- en het hopeloos verouderde SMS-protocol. Berichtjes naar Android-gebruikers, in de gekende groene bubbels, hadden daardoor geen van de extra functies die iMessage of RCS wel bieden.

RCS in iOS 18

Dat verandert binnenkort: na lang aandringen van onder andere Google, besloot Apple toch om het RCS-protocol beschikbaar te stellen op iToestellen. Momenteel zit dat al in de bètaversie van iOS 18, maar een eerste analyse toont aan dat de integratie eerder gebrekkig is.

X-gebruiker @dhinakg toont met screenshots aan dat leesbevestigingen en statusindicatoren zullen werken. Maar er zijn enkele functies die niet werken op Apple-toestellen. Denk bijvoorbeeld aan leesbevestigingen in groepsgesprekken: die werken nog niet voor iPhone-gebruikers. Het is onduidelijk of die functie op een later moment nog toegevoegd zal worden of niet. Ook is het voor iPhone-gebruikers niet mogelijk om te reageren op berichtjes van collega’s met Android.

Geen versleuteling

Dat kan later veranderen. Die veranderingen zullen heel wat moeilijker te realiseren zijn op het vlak van veiligheid. Apple gebruikt namelijk het RCS Universal Profile, en die versie van het protocol ontbeert eind-tot-eindversleuteling. Dat is anders bij Google, waar ze een versie gebruiken die ‘Jive’ heet. Met andere woorden: RCS-berichten tussen Apple- en Android-toestellen zijn niet versleuteld. Wellicht is dat ook de reden dat de berichtjes van Android-gebruikers op iPhone er groen blijven uitzien.

De RCS-integratie bij Apple lijkt op het eerste gezicht dus wat gebrekkig te zijn. Dat wil echter niet zeggen dat het niet handig is: je zal via de standaard berichtenapp foto’s in HD kunnen delen, bijvoorbeeld. Of Apple nog extra functies toevoegt voor de definitieve uitrol van iOS 18, zal mettertijd moeten blijken.

applegoogleiphonercssms

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals