Proximus brengt Wi-Fi 6E naar Ultra Fiber-klanten

Proximus hogere tarieven
© iStock
Proximus heeft dinsdag aangekondigd dat Ultra Fiber-klanten weldra toegang krijgen tot Wi-Fi 6E via de Internet Box+ en Wi-Fi Booster+. De techniek wordt op 1 juli geactiveerd.

Proximus biedt klanten sinds de zomer van 2023 de mogelijkheid om ‘Ultra Fiber’ af te nemen. Dat is glasvezel met een maximumsnelheid van 10 Gbps, verdeeld over 8,5 Gbps downloadsnelheid en 1 Gbps uploadsnelheid. Hierbij levert Proximus standaard de Internet Box+, die beschikt over Wi-Fi 6 én 10Gbps-internet ondersteunt. Vanaf 1 juli beschikt de Internet Box+ ook over Wi-Fi 6E. Proximus zegt de technologie eveneens te integreren in zijn Wi-Fi Booster+.

Congestie op 2,4 GHz- en 5 GHz-wifi

De komst van Wi-Fi 6E betekent volgens Proximus dat Ultra Fiber-klanten van “nog snellere en krachtigere wifi” kunnen genieten. Dat heeft Wi-Fi 6E vooral te danken aan het gebruik van een nieuwe frequentieband: 6 GHz, met minder gebruikers én meer kanalen. Dit in tegenstelling tot de oudere 2,4- en 5GHz-banden van oudere wifiversies, die al langer kampen met verzadiging. Hierdoor neemt je snelheid af: apparaten kunnen elkaars signaal dan namelijk verstoren.

Wi-Fi 6E heeft bij lange na nog geen last van zulke congestie. Bovendien zorgt de techniek ervoor dat je apparaten steeds met de ideale wififrequentie zijn verbonden. Waar je dus ook in huis bent: de techniek zorgt voor een optimaal signaal. Het 6GHz-signaal reikt mogelijk wel iets minder ver dan 2,4 GHz en 5 GHz. Die laatste twee zijn gelukkig niet verdwenen bij Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 6E biedt tot slot ook voordelen op het vlak van beveiliging. De standaard omvat namelijk WPA3 en WPA3 Personal. Dat zijn de nieuwste technieken om je wifinetwerk veilig te houden. Ondersteunt je smartphone of laptop nog geen WPA3? Geen zorgen: ook apparaten met WPA-versies uit het verleden blijven ondersteund, zij het met een mindere mate van beveiliging.

Uitgelicht artikel Proximus hogere tarieven Proximus geeft klanten meer data in mobiele abonnementen

Giga Fiber-klanten

Proximus zegt Wi-Fi 6E eerst uit te rollen naar Ultra Fiber-klanten. Zij komen vanaf 1 juli aan de beurt en hoeven enkel een software-update te installeren. Later dit jaar is het ook de beurt aan klanten met Giga Fiber. Een exact uitrolmoment hiervoor wordt nog niet genoemd.

fiberglasvezelmobielproximustelecomwifiWiFi 6E

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals