Nieuws

Netflix dwingt gebruikers: duurder abonnement of reclame

Netflix games game studio gaming AAA pc
Netflix schort het Basic-abonnement in verschillende markten op, en dwingt gebruikers zo richting reclame of een duurder abonnement.

Netflix-abonnees in verschillende landen kregen deze week een onaangename verrassing van de streamingdienst. Heel wat gebruikers kregen de melding dat hun Netflix-abonnement binnenkort niet meer bestaat, en dat ze moeten overstappen naar een andere formule. Alleen bevatten die formules reclame, of zijn ze duurder.

Andere formules

Sinds 2022 biedt Netflix de mogelijkheid om films en series te kijken aan een verlaagde prijs. In ruil voor die prijsvermindering sluipt de streamingdienst hier en daar reclame tussen de films en series. Dat goedkopere reclame-abonnement is niet beschikbaar in België en Nederland, en dat is misschien maar goed ook. In markten waar Netflix dat goedkopere abonnement met advertenties aanbiedt, past het ook de rest van het aanbod aan.

In Nederland en België heb je vandaag keuze uit drie formules: Basic, Standaard en Premium. Die abonnementen bieden streams in 720p, 1080p en 4K voor prijzen van respectievelijk €9,99, €14,99 en €19,99 per maand. In landen waar het goedkopere reclame-abonnement beschikbaar is, komt dat basisplan nu te vervallen. Met andere woorden: het goedkope, reclamevrije Netflix-abonnement bestaat er niet meer.

“Laatste dag om te kijken”

Daardoor worden gebruikers voor de keuze gesteld: ofwel betalen ze minder voor het abonnement en kijken ze af en toe reclame, ofwel tellen ze elke maand wat extra neer om reclamevrij te blijven kijken. Op sociale media toont een Netflix-abonnee de waarschuwing die daarover verschijnt: “je laatste dag om Netflix te kijken is 13 juli. Kies een nieuw plan om te blijven kijken”. De waarschuwing is opmerkelijk: hoewel de gebruiker een abonnement heeft dat nog geldig is, kan die geen Netflix kijken zonder meteen een ander abonnement te kiezen.

De melding lijkt voorlopig alleen in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk te verschijnen. Daar zien de abonnementen er op dit moment als volgt uit:

FormulePrijsResolutieAantal gelijktijdige streams
Standard with ads$5.99Full HD2
Basic$9.99HD1
Standard$16.49Full HD2
Premium$20.99Ultra HD5

Ook in België en Nederland?

In Nederland en België zien de abonnementen er momenteel nog iets anders uit. Het valt echter niet uit te sluiten dat de formules ook hier hertekend worden wanneer Netflix het reclame-abonnement invoert. Momenteel zien de prijzen in België en Nederland er als volgt uit:

FormulePrijs BelgiëPrijs NederlandResolutieAantal gelijktijdige streams
Basic€9,99€8,99HD1
Standard€14,99€13,99Full HD2
Premium€19,99€18,99Ultra HD5
Uitgelicht artikel Netflix Netflix overweegt gratis abonnementen mét reclame
netflixontspanningstreaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN