WhatsApp test transcripties voor spraakberichten op Android

WhatsApp
© Unsplash
WhatsApp is begonnen met het testen van het transcriberen van spraakberichten op Android. De eerste bètagebruikers hebben de functie al zien verschijnen.

Meta test regelmatig nieuwe WhatsApp-functies op Android en iOS. Recent kwam bijvoorbeeld naar buiten dat Meta’s AI het straks makkelijker maakt om jezelf te fotoshoppen. Ook maakt de socialemediagigant werk van verbeterde transfermogelijkheden voor chatgeschiedenis. Wie de spraakberichten op WhatsApp liever leest, kan ook uitkijken naar een update voor de Android-app. WaBetaInfo meldt dat Meta namelijk is gestart met het testen van de functie onder bètatesters.

WhatsApp-spraakberichten transcriberen

Functioneel gezien is de transcribeermogelijkheid in de Android-app identiek aan de variant op iOS. Het laat je spraakberichten omzetten in geschreven tekst. Momenteel werkt dit met vijf talen: Engels, Hindi, Portugees, Russisch en Spaans. Om de functie te activeren, dien je eerst een ‘taalpakket’ te downloaden. Daarin zitten alle bestandsdelen die nodig zijn om spraak om te zetten in tekst. Voor de Engelse taal weegt dit pakket 136 MB.

WhatsApp android transcriberen spraakberichten
© WaBetaInfo

Nederlands wordt voorlopig nog niet ondersteund. Dit betekent dat spraakberichten in het Nederlands niet getranscribeerd kunnen worden. Of er ooit wél ondersteuning komt voor onze taal, is niet duidelijk. Je zult alvast wel Engelse spraakberichten kunnen laten transcriberen. Het transcriberen gebeurt overigens op je smartphone zelf. Er worden dus geen data verstuurd naar de servers van Meta. Bovendien zorgt dit ervoor dat de functie ook werkt als je offline bent.

Uitrol van de transcribeerfunctie

TheSpAndroid meldde in maart al dat Meta de functie in ontwikkeling had voor de Android-app. Toen werden er echter enkel verwijzingen gevonden: het was nog niet mogelijk om de transcribeerfunctie te activeren. Ditmaal gaat het niet om verwijzingen, maar werd de functie gespot in versie 2.24.15.5 van WhatsApp Beta voor Android.

Gebruikers die deze bètaversie draaien, kunnen de functie dus voorbij zien komen. Echter, de kans dat je meteen aan de beurt bent, is vrij klein. Volgens WaBetaInfo heeft slechts een kleine groep gebruikers meteen toegang tot de transcribeerfunctie. Op een later moment zal Meta de uitrol versnellen, is het idee. Vermoedelijk gebeurt dat wanneer de grootste bugs zijn opgelost.

Wie liever geen bètasoftware installeert, moet nog iets langer wachten. Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer de transcribeerfunctie naar alle WhatsApp-gebruikers wordt uitgerold. Wie een iPhone bezit, kan er al wel mee aan de slag.

metaontspanningsociale mediawhatsapp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals