WhatsApp neemt stilletjes afscheid van Google Drive

WhatsApp
© iStock / Stockcam
WhatsApp lijkt stapsgewijs afscheid te nemen van Google Drive. Ditmaal stopt de chatdienst met het terugzetten van WhatsApp-back-ups via Drive.

In 2018 sloot WhatsApp nog een overeenkomst met Google om Drive-opslag te gebruiken voor de back-ups van Android-gesprekken. Met toestemming van de gebruiker werden deze back-ups opgeslagen in Google Drive, zonder gebruik te maken van het Drive-opslagquotum. Deze samenwerking komt echter geleidelijk aan een einde. Vanaf dit voorjaar tellen WhatsApp-back-ups al mee voor de opslagruimte in Google Drive. Voor het overzetten van back-ups tussen je Android-telefoons, neemt Meta ook afscheid van Google Drive.

Overzetten van back-ups met QR-code

Waar back-ups nu via Google Drive worden overgezet, zal dat straks gebeuren via een QR-code. Dit werd ontdekt door WaBetaInfo in een recente bètaversie van WhatsApp voor Android. Gebruikers scannen met hun oude telefoon straks de QR-code op hun nieuwe toestel om hun back-ups over te zetten. WhatsApp verplaatst de gegevens vervolgens naadloos van het ene naar het andere apparaat. Vermoedelijk verloopt dit proces via de servers van Meta, in plaats van Google Drive.

Deze nieuwe methode biedt mogelijk ook een oplossing voor het overzetten van back-ups tussen Android en iOS. Momenteel is dat op iOS alleen mogelijk na een reset, en de overdracht van iOS naar Android is evenmin eenvoudig. Of WhatsApp daadwerkelijk chatmigratie tussen Android en iOS gaat toestaan via de QR-code, is nog onduidelijk. De screenshot van WaBetaInfo toont in ieder geval geen beperking tot Android-toestellen.

De nieuwe transferoptie zet in ieder geval alle data over, van gesprekken tot foto’s, video’s, documenten en spraakberichten.

Uitgelicht artikel WhatsApp WhatsApp heeft een nieuw plan tegen spamberichten

Beschikbaarheid voor bètatest

Volgens WaBetaInfo bevindt de transferfunctie zich momenteel alleen in de code van de bètaversie. Bètagebruikers hebben dus nog geen toegang tot het nieuwe transferscherm. Wanneer de nieuwe optie voor alle gebruikers beschikbaar komt, is nog onbekend. Meestal duurt het testproces enkele weken tot maanden. Daarna volgt de integratie in de stabiele WhatsApp-versies. Of de optie om te herstellen via Google Drive na de uitrol definitief verdwijnt, is eveneens nog onduidelijk.

back-upsgoogle drivemobielontspanningwhatsapp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals