Nieuws

WhatsApp heeft een nieuw plan tegen spamberichten

WhatsApp
© iStock / Stockcam
Om spam tegen te gaan, zal WhatsApp iets strenger zijn voor vermoedelijke spamaccounts. Dat moet het moeilijker maken om spam te verspreiden.

In WhatsApp heb je als gebruiker heel wat mogelijkheden als je spamberichten wil vermijden. Zo kan je bijvoorbeeld uitschakelen dat onbekende nummers je berichtjes mogen sturen of bellen. Het enige probleem: nieuwe contactpersonen, die je geen spam willen sturen, kunnen je dan ook niet bereiken. WhatsApp werkt nu aan een manier om het platform meer spamvrij te houden dan nu, en dat wil het doen door enkele beperking op accounts in te voeren.

Volledig automatisch

Meer nog: dat zal automatisch gaan gebeuren. Nu moeten gebruikers zelf nog aangeven dat iets spam is. Als ze geen berichten van onbekenden meer willen ontvangen, moeten ze dat ook zelf gaan instellen. Dat is niet het geval voor de nieuwe spamfilter, die zijn werk volledig automatisch en zonder tussenkomst van de gebruiker kan uitvoeren.

Het nieuwe anti-spamsysteem gaat daarbij kijken naar de karakteristieken van spamaccounts. Herkent WhatsApp zo’n kenmerken? Dan zal het beperkingen invoeren op het account. Eén van de kenmerken van spamaccounts is dat zij bijvoorbeeld veel berichtjes naar onbekende nummers sturen. Ziet de app dat er zoiets aan de hand is? Dan gaat het betroffen accounts deels op slot. Vanuit dat vermoedelijke spamaccount zullen geen nieuwe chats meer geopend kunnen worden.

De gebruikers kunnen wel nog berichten blijven sturen en ontvangen in bestaande chats. Het is dus niet alsof het hele WhatsApp-account meteen achter slot en grendel gaat. Aangezien meeste spamberichten het begin van een nieuw gesprek vormen, hoopt Meta hiermee spam een halt toe te roepen.

De nieuwe regelgeving houdt ook in dat je zelf wat meer moet opletten op het platform. Stuur je veel berichtjes naar mensen die je niet kent? Of stuur je geautomatiseerde berichten of in bulk? Dan loopt jouw account kans om aangeduid te worden als spam, en zal je geen nieuwe chats kunnen starten. Goed om te weten is dat Meta niet kijkt naar de inhoud van je berichten. Je hoeft dus niet te vrezen dat er iemand meeleest met hetgeen je stuurt.

In ontwikkeling

De nieuwe anti-spamfunctie is nog niet live, maar is nog volop in ontwikkeling. Bij WaBetaInfo zagen ze al enkele tekenen van de nieuwe functie in de WhatsApp-bèta voor Android, versie 2.24.10.5. Wanneer de functie wordt uitgerold naar de standaardversie van de app, is nog niet geweten.

Uitgelicht artikel X (Twitter) Apple haalt WhatsApp en Threads uit Chinese App Store

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business