Nieuws

WhatsApp-back-ups gebruiken nu je Google Drive-opslag

WhatsApp logo
© Unsplash / Brett Jordan
Back-ups van WhatsApp kunnen vanaf heden meetellen aan je Google Drive-opslaglimiet. Google en Meta kondigde het gewijzigde back-up-beleid in november 2023 aan.

Sinds 2018 kunnen WhatsApp-gebruikers op Android gratis back-ups maken. Daarvoor werkte Meta samen met Google, die de back-ups in de Drive-accounts van gebruikers plaatste. Hoe groot je back-up ook was, het ging nooit ten koste van je Drive-opslaglimiet. Na eerdere geruchten over het einde van de gratis back-upfunctie, kondigde Google en Meta in november aan te stoppen met de ‘gratis’ back-ups. Vanaf januari 2024 kunnen de back-ups worden meegeteld voor je Drive-opslaglimiet.

Niet geïnformeerd

Meta kondigde aan de wijziging in de eerste helft van 2024 naar alle gebruikers uit te rollen. Ook liet de socialemediagigant weten “gebruikers op de hoogte te stellen” als de opslag zou gaan meetellen. Dat eerste lijkt nu wel te gebeuren, maar nog zonder dat gebruikers daarover worden geïnformeerd, meldt Android Police. Gebruikers zijn dus niet op de hoogte van de extra opslagruimte die het opslaan van WhatsApp-back-ups vereist.

Uitgelicht artikel WhatsApp WhatsApp werkt straks met externe chatdiensten

Gebruikers waarbij de gratis back-ups zijn uitgeschakeld, zien een extra kopje verschijnen in de Drive- en One-app met de naam WhatsApp. Je ziet dan meteen hoeveel opslagruimte de back-up gebruikt, en kan zo nodig grote bestanden en zelfs back-ups verwijderen door erop te tikken.

Extra Google One-opslag

Wanneer je volledige Google Drive-opslagruimte is verbruikt, stopt WhatsApp automatisch met het maken van back-ups. Althans, het maakt geen nieuwe online back-ups meer aan. Offline blijft het je chats wel volgens het gekozen ritme wegschrijven. Wil je toch online back-ups blijven maken en ben je bereid daarvoor te betalen, dan kun je een Google One-abonnement afsluiten van 100 GB, 200 GB of 2 TB. Het is goed mogelijk dat Google wel met aanbiedingen komt voor WhatsApp-gebruikers.

Voorlopig zijn Workspace-gebruikers wel vrijgesteld van de wijziging. Voor hen gelden de back-ups voorlopig dus (nog) niet mee aan de opslaglimiet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business