Nieuws

WhatsApp back-ups gaan je weldra geld kosten

WhatsApp logo
© Unsplash / Brett Jordan
WhatsApp en Google hebben aangekondigd dat back-ups voortaan meetellen met je Google Drive-opslagruimte. Voordien namen zulke back-ups geen ruimte in beslag.

Daarmee komt een einde aan ongelimiteerde WhatsApp back-ups voor Android-gebruikers. Google en WhatsApp bieden zulke back-ups sinds 2018 aan. Verleden jaar bleek al dat de diensten werkten aan een overgang naar back-ups die meetellen aan je Drive-opslag. Een officiële aankondiging bleef echter uit, tot dinsdagavond.

In een supportbericht schrijven de partijen dat back-ups vanaf 2024 – tenzij je een bètagebruiker bent – meetellen aan je Google Drive-opslag. Voor bètagebruikers geldt dat dit nieuwe beleid vanaf december wordt doorgevoerd.

Oude en nieuwe back-ups

Dit betekent dat zowel je chatberichten, foto’s, video’s en spraakberichten die je ook verstuurde via WhatsApp ruimte in beslag gaan nemen in Drive. Dat geldt zowel voor bestanden die reeds naar het serverpark van Google zijn verzonden, als bestanden die je weldra uploadt. Volgens WhatsApp krijgt een gebruiker 30 dagen voorafgaand aan de wijziging een melding te zien in het back-upmenu.

Eens de wijziging is doorgevoerd, blijft WhatsApp in principe back-ups uitvoeren naar Google Drive. Wanneer de opslaglimiet van je Drive-account wordt bereikt, staakt het die automatisch. Standaard biedt Google gebruikers 15 GB gratis opslaggeheugen. Dit kan worden opgehoogd via een One-plan, met keuze uit 100 GB, 200 GB en 2 TB opslaggeheugen.

Workspace-accounts

Momenteel geldt de wijziging niet voor Workspace-accounts, hetzij via bedrijven of onderwijs. De partijen laten in het midden of dit in de toekomst staat te veranderen.

Tot slot benadrukt Google in de aankondiging dat gebruikers nog altijd meer gratis opslagruimte tot hun beschikking hebben dan bij ‘concurrerende mobiele platformen’. Hoewel het iOS niet bij naam noemt, is het duidelijk dat de zoekgigant iCloud meetrekt in de vergelijking. Voor Apple-gebruikers blijft de gratis cloudopslag steken op 5 GB, vergelijkbaar met dat van nieuwe OneDrive-accounts.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business