Windows Server 2025 krijgt ook updates zonder herstart
Dit voorjaar werd bekend dat Microsoft het updateproces voor beveiligingspatches wil aanpassen. Momenteel moeten Windows-pc’s nog elke maand opnieuw opstarten voor de Patch Tuesday-beveiligingsupdates. Datzelfde geldt echter ook voor servers die Microsoft Windows Server 2025 en ouder draaien. Twaalf keer per jaar moeten de servers even offline, tot frustratie van serverbeheerders. Zij herstarten hun servers namelijk het liefst zo min mogelijk. Vandaar dat de Hotpatch-updates zonder herstart nu ook naar Windows Server 2025 komen.
Hotpatch-beveiligingsupdates
Hotpatches zijn een type beveiligingsupdate waarbij de code van draaiende processen wordt gepatcht. Daarvoor hoeft het proces niet uitgeschakeld te worden, waardoor een herstart van de server niet nodig is. Niet alle beveiligingspatches die Microsoft uitrolt, zullen via een Hotpatch-update beschikbaar komen, benadrukt de softwaregigant. Vier keer per jaar, dus één keer per kwartaal, rolt Microsoft een zogeheten ‘nominal Hotpatch’ uit. Bij zo’n geplande update moet een server wél herstart worden.
De overstap naar Hotpatch-updates heeft ook als voordeel dat er minder binaries nodig zijn, wat de downloadtijd verkort en zorgt voor een lager CPU- en diskgebruik. Microsoft zegt de Hotpatches te integreren in de Azure Update Manager en werkt voor de uitrol en het beheer met Azure Arc. Het instellen ervan kost volgens Microsoft slechts enkele klikken en is mogelijk op zowel de Standard- als Datacenter-edities van Windows Server 2025.
Het is overigens niet de eerste keer dat Microsoft Hotpatch-updates aanbiedt voor Windows Server. Dat was eerder al het geval met Windows Server 2022 Datacenter: Azure Edition. Het gaat dus om een beproefde technologie, besluit de softwaregigant.
Previewversie via Azure Arc
De functie is nu al beschikbaar via het bètakanaal van Windows Server 2025. Wanneer alle serverklanten hiervan gebruik kunnen maken, is niet bekend. Het maakt in elk geval niet uit of de software op een fysieke server of een virtual machine (met bijvoorbeeld VMware) draait; beide ondersteunen vanaf de laatste previewversie Hotpatch-updates.
Voor consumentenversies zit de functie eveneens in de pijplijn. De uitrol daarvan zou al met Windows 11 24H2 kunnen plaatsvinden. Die update verschijnt naar verwachting ergens in oktober voor Windows 11-pc’s.