Batterij Samsung Galaxy S26-serie gaat veel langer mee

Terwijl Chinese smartphonefabrikanten werken aan smartphones met 7.000mAh-batterijen, blijven de vlaggenschipmodellen van Samsung steken op 5.000 mAh. Bovendien heeft Samsung al jaren niets veranderd aan de batterijtechnologie, waardoor de snellaadfunctie van de S25-serie niet verder komt dan 45 watt. Vanaf de Galaxy S26-serie lijkt daar verandering in te komen: Samsung stapt mogelijk over op silicium-koolstofbatterijen.
Dit zijn dezelfde batterijen die we terugzien in Chinese vlaggenschepen zoals de OnePlus 13 en OPPO Find X8 Pro. In dit type batterijen is grafiet vervangen door silicium, wat resulteert in een hogere energiedichtheid. Hierdoor neemt de batterijcapaciteit toe zonder dat de accu fysiek groter of zwaarder wordt. Telefoons zoals de OnePlus 13 en Xiaomi 15 zijn zelfs lichter geworden, terwijl ze toch een grotere batterijcapaciteit bieden.
Batterijen tot 7.000 mAh
Dat Samsung dit type batterijen niet heeft toegepast in de Galaxy S25-serie, is een gemiste kans. Gelukkig lijkt de Zuid-Koreaanse techreus de silicium-koolstofbatterijen wél te overwegen voor de Galaxy S26-serie, die in 2026 verschijnt. Volgens de Koreaanse zakensite FNNews is het mogelijk dat deze toestellen worden uitgerust met 7.000mAh-batterijen. Waarschijnlijk is dat de bovengrens: de Galaxy S26 en S26 Plus krijgen mogelijk, net als op de S25-serie, kleinere batterijen.
Of Samsung ook van plan is de oplaadsnelheid te verhogen, is nog onduidelijk. De overstap naar de nieuwe batterijtechnologie biedt in ieder geval de mogelijkheid om dat te onderzoeken. Tegelijkertijd kiest Samsung sinds het incident met de Galaxy Note 7 voor veiligheid boven snelheid. Een oplaadsnelheid boven de 100 watt lijkt onwaarschijnlijk, maar het zou een verbetering zijn als de Galaxy S26-serie 60 tot 80 watt ondersteunt, vergelijkbaar met de toestellen van OnePlus, OPPO en Xiaomi.
Nog even geduld
Voor het zover is, moet je waarschijnlijk nog een jaar wachten. Samsung lanceert de Galaxy S-serie doorgaans in januari. Het is natuurlijk mogelijk dat Samsung de nieuwe koolstofbatterijen eerst test in Galaxy-toestellen die al eerder uitkomen. Mochten er dan problemen opduiken, dan treft dat niet de vlaggenschipreeks, waarop Samsung procentueel de meeste winst maakt.