Nieuws

Opgelet: Google Foto’s bewaart verwijderde foto’s nu veel minder lang

Google Foto's
© Google
Als je een foto verwijdert in Google Foto's, dan doe je dat meestal met een reden. Maar deed je dat per ongeluk, dan moet je er nu sneller bij zijn om ze terug te halen.

Net als e-mails in bijvoorbeeld Outlook en Gmail blijven foto’s in de prullenbak van Google Foto’s niet oneindig bewaard. Tot voor kort gold nog een bewaartermijn van 60 dagen nadat je ze naar de prullenbak had verplaatst. Dat wordt nu gehalveerd naar 30 dagen. Haal je foto’s of video’s niet binnen die termijn uit de prullenbak, dan kan je er niet meer bij.

Google heeft de aanpassing stilletjes doorgevoerd. Wanneer dat precies is gebeurd, is niet bekend, maar Foto’s hanteert het nieuwe beleid inmiddels wel. Dat staat ook te lezen op Googles Foto’s-supportpagina, waar nu een bewaartermijn van 30 dagen wordt genoemd. Google noemt de wijziging overigens ook in de Google Foto’s-app. Wie een foto verwijdert, krijgt een melding dat er 30 dagen tijd is om de items te herstellen.

Google Foto's termijn prullenbak
Bericht in de Foto’s-app – © TechPulse

Waarom Google dat doet, laat zich eigenlijk wel raden. Items in je prullenbak nemen ruimte in op Googles servers, zonder dat die opslagruimte van je Drive-opslaglimiet wordt afgetrokken. De zoekgigant bespaart zo vermoedelijk simpelweg opslagruimte en dus kosten. Verder verandert er niets.

Denk er dus vooral goed over na voordat je iets verwijdert. En als je een foto of video per ongeluk verwijdert, doe je er goed aan die zo snel mogelijk terug te halen.

Nieuwe Google Foto’s-back-ups

Wil je nooit een foto of video in je Google-bibliotheek verliezen, dan maak je sowieso best een back-up. Dat is sinds kort ook een stuk makkelijker met Incremental Takeout for Photos, waarmee je een back-upschema kan instellen. Op de ingestelde momenten wordt er automatisch een back-up gemaakt van al je nieuwe foto’s en video’s en wordt die klaargezet als export.

Het voordeel van de nieuwe functie is niet alleen het vaste schema. Je hoeft voortaan ook niet steeds alle foto’s opnieuw te downloaden. Hoewel je de eerste keer wel alle items downloadt, worden bij volgende exports alleen nieuwe foto’s en video’s meegenomen. Dit werkt via Google Takeout en vereist dat je alleen Foto’s selecteert als back-upbron.

Uitgelicht artikel Google Maps toont in Android Auto plots je snelheid niet meer
googlegoogle foto'smobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Haal een HomeWizard in huis en krijg een gratis Energy Display én €50 shoptegoed

Haal een HomeWizard in huis en krijg een gratis Energy Display én €50 shoptegoed

Bespaar nu