Opinie

Samsung heeft een groot probleem met de Google Pixel

[Opinie] Google gaat zich op hardware focussen en werpt zich net als Apple op de verticale markt. Goed nieuws voor Android, slecht nieuws voor Samsung en andere fabrikanten.


Google heeft dinsdag een hoop nieuwe toestellen getoond op het ‘Made by Google’-event. Een nieuwe Chromecast, verschillende routers, een slimme hub met speakers,… Allemaal maakten ze indruk. De Pixel-smartphones, waarover vooraf alle informatie al was gelekt, iets minder. Topspecificaties, het allerbeste van het moment, premium prijs en volledig gemaakt door Google. De naam Nexus verhuist naar de vuilbak, vanaf nu maakt Google enkel nog zelf hardware. Op die manier kan de zoekgigant optimaal aan kwaliteitscontrole doen, en tegelijk kan het zijn softwarefuncties dieper in toestellen inbakken. De Google Assistant is daar één van, voorlopig exclusief op de Pixel beschikbaar.

Dit kan een gevaarlijk precedent worden, maar ik vermoed dat de Google Assistant snel genoeg bij andere merken zal opduiken. De dienst moet slimmer worden dankzij machine learning, en dat lukt enkel wanneer er genoeg gebruikers zijn. Hetzelfde met Daydream, een gestandaardiseerd platform voor ontwikkelaars waar ze alles rond virtual reality op kunnen lanceren. Google mikt hoog, maar mag dat ook met zo’n dominant besturingssysteem als Android.

Lucratief topsegment

Googles eigen Pixel-smartphones zouden de relaties met andere hardwarepartners kunnen vertroebelen, maar Google zelf zegt dat dat zeker niet het geval zal zijn. Toch niet voor grotere merken zoals Huawei, LG of Samsung. Andere partners zoals Sony of HTC kijken deze aankondiging met lede ogen toe, want de concurrentie in het lucratieve topsegment wordt nog groter.

Het grote gevaar schuilt in de toekomst, ongeveer drie tot vier jaar van nu. Dave Burke, hoofd van Android engineering bij Google, heeft al laten weten dat de Pixel-hardware uiteindelijk zijn eigen chips zal krijgen. Apple doet dit nu al sinds 2012, met significante verbeteringen op elk vlak. Een eigen chip betekent 100 procent optimalisatie rond het besturingssysteem, met alle voordelen die daaraan zijn gekoppeld: betere autonomie, vloeiende prestaties, uniek design en nog veel meer.

Dankzij een unieke chiparchitectuur kan Apple de prestaties van de iPhone 7 en 7 Plus optimaal benutten.

Chiparchitectuur

Google wil dat graag, maar daarvoor moet het eerst nog chips maken en een architectuur uittekenen. Het zou dankzij een overname snel eigen chips kunnen samenstellen, maar dat is slechts stap 1. Het duurt veel langer voordat een fabrikant een chip kan maken die 100% uniek is voor het platform. Apple heeft er 4 jaar over gedaan na de overname van PA Semi in 2008. De overstap van Pentium naar Core 2 Duo bij Intel heeft iets meer dan 3 jaar geduurd en de Zen-architectuur van AMD doet er reeds 4,5 jaar over, met een lancering in Q1 2017.

Verwacht daarom nog niet meteen dat er een eigen chip in de Pixel-hardware zal zitten. De komende twee tot drie jaar zal Qualcomm vermoedelijk hofleverancier blijven met zijn Snapdragon-chips, maar Google heeft bij Apple gezien wat de voordelen zijn van eigen chips. Het zou Android een welverdiende boost kunnen geven om beter met de indrukwekkende hardware om te springen die nu voor handen is. Nu geeft Google die optimalisatie uit handen, en weinig fabrikanten leveren op dat vlak goed werk met hun eigen Android-schillen.

Doodsteek

[related_article id=”179650″]Eigen hardware en unieke chips zijn prima ideeën voor Android, maar een doodsteek voor de andere (kleine) fabrikanten. Die kunnen niet zomaar een handvol toestellen ontwikkelen met eigen chips, en moeten opnieuw bij Qualcomm aankloppen voor universele chips. Samsung maakt zijn Exynos-chips wel zelf, maar dat zijn in principe gewoon kant-en-klare ARM-blokken zonder een eigen architectuur. Alle fabrikanten zitten dan in hetzelfde bootje en kunnen niet de volledige optimalisatie doorvoeren die enkel Google kan afleveren met de Pixel-hardware.

Google heeft de touwtjes in handen omdat Android het dominante platform is. Als zelfs een gigant als Samsung met Tizen faalt om een eigen besturingssysteem op de markt te zetten, heeft de rest geen kans. De app-trein is vertrokken, en Android en iOS zitten aan boord. De komende twee tot drie jaar is er vermoedelijk nog geen vuiltje aan de lucht, maar ik verwacht dat tegen 2020 Google de andere fabrikanten in een wurggreep heeft. ‘Made by Google’ wordt mogelijk het kantelpunt in de Android-geschiedenis, dat we ons altijd zullen blijven herinneren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business