Opinie

Sony Xperia XZ Premium heeft 4K HDR-scherm: briljant of belachelijk?

[Opinie] Sony is de eerste ter wereld om een 4K HDR-scherm in een smartphone te proppen. Knappe prestatie, maar de eerste vraag die in ons opkomt is: waarom?

Sony’s passage op Mobile World Congress vorig jaar ging haast onopgemerkt voorbij, met de lancering van de weinig innovatieve Xperia X-lijn. Dit jaar halen de Japanners wel alles uit de kast met de glimmende Xperia XZ Premium, ‘s werelds eerste smartphone met een 4K HDR-scherm.

Sony was in 2015 ook al de eerste om de Xperia Z5 Premium met een 4K-scherm uit te rusten, een innovatie die tot nog toe door geen enkele grote smartphonefabrikant werd gevolgd. Zelf waren we ook weinig onder de indruk van dat scherm, en stelden we ons vooral vragen bij het nut van zo’n hoge resolutie op een relatief klein smartphonescherm. Die vraag stellen we ons opnieuw bij de Xperia XZ Premium: waarom doet Sony dit?

Sony was in 2015 ook al de eerste om de Xperia Z5 Premium met een 4K-scherm uit te rusten, een innovatie die tot nog toe door geen enkele grote smartphonefabrikant werd gevolgd.

Tv-technologie

4K HDR is vandaag het absolute neusje van de zalm in schermtechnologie… voor een televisie. De 4K-resolutie (3.840 x 2.160 pixels) zorgt voor een haarscherp beeld, maar zelfs op een 55 inch tv is het verschil met full HD (1.920 x 1.080) niet altijd zichtbaar vanop een typische kijkafstand van 3 meter. Zelfs wanneer je een full HD-tv naast een 4K-exemplaar plaatst, komt er in veel gevallen nog een vergrootglas aan te pas. Pas wanneer schermen nog groter worden, denk aan 4K-projectoren, worden ook de verschillen beter zichtbaar.

Het scherm van je telefoon bekijk je doorgaans van een veel kortere afstand, pakweg 30 centimeter, waardoor het verschil in resolutie sneller zichtbaar wordt. Smartphoneschermen zijn evenwel ook veel kleiner dan tv-schermen. Op een 5,5 inchscherm met een resolutie van 2.560 x 1.440 pixels is het onmogelijk om afzonderlijke pixels waar te nemen. Geloof ons, we hebben het geprobeerd. Zelfs het onderscheid met full HD is nagenoeg onbestaand. 4K op een smartphone lijkt dus een absurditeit, om maar te zwijgen van hoe zwaar die extra pixels doorwegen op het batterijleven.

De enige te verantwoorden reden om vandaag een 4K-scherm in een smartphone te proppen, is virtual reality. Omdat je bij VR letterlijk met je neus tegen het scherm zit en de resolutie wordt gehalveerd, wordt je hier wel geconfronteerd met pixels die de ervaring verpesten. Sony rept evenwel met geen woord over eventuele VR-mogelijkheden of Google Daydream-certificering. Bovendien is het niet gezegd dat de Snapdragon 835 in de XZ Premium zelfs in staat is om virtual reality in 4K te ondersteunen.

Spierballen

Ook de toevoeging van HDR is in de eerste plaats Sony die met de spierballen rolt. HDR zorgt voor een hoger dynamisch bereik, wat in mensentaal betekent dat het beeld een hogere helderheid en contrast heeft, met helderder wit en dieper zwart, evenals een betere kleurweergave. Sony toont op MWC een demo waar het verschil tussen het 4K-scherm van de Z5 Premium en de XZ Premium duidelijk zichtbaar is, met veel natuurlijkere en realistischere kleuren bij die laatste. Net zoals dat geldt voor 4K, moet je ook voor HDR aangepaste content hebben. Die is op dit moment nog erg mager. Sony heeft een partnership met Amazon Prime voor mobiele 4K HDR-video, en dat is het zowat.

Sony lijkt de XZ Premium dus vooral voor zichzelf te hebben gemaakt, als een statement dat ze nog kunnen innoveren en niet uitgespeeld zijn op de smartphonemarkt.

Sony lijkt de XZ Premium dus vooral voor zichzelf te hebben gemaakt, als een statement dat het nog kan innoveren en niet uitgespeeld is op de smartphonemarkt. Het 4K HDR-scherm helpt het prijskaartje van 749 euro te verantwoorden, samen met de ‘Motion Eye’- camera die eveneens een wereldprimeur is en 960 beelden per seconde vastlegt voor super slow motion. Of het de consument ook zal overtuigen om de smartphone aan te schaffen, durven we te betwijfelen. Die wacht wel tot Apple of Samsung de technologie binnen enkele jaren in hun toestellen stoppen.

Dat 4K HDR uiteindelijk de toekomst is voor smartphones, staat immers buiten kijf. Al is het alleen al maar omwille van de wedloop tussen fabrikanten naar steeds betere specificaties, ongeacht of de consument er op zit te wachten of niet. Wanneer mobiele virtual reality mainstream wordt, krijgt het 4K-scherm plots wel meer nut, op voorwaarde dat ook de chipsets mee kunnen. Het aanbod aan HDR-content zal de komende jaren eveneens alleen maar uitbreiden. YouTube zou werken aan een 4K HDR-app en ook Netflix gaat binnenkort wellicht overstag. Desalniettemin voelt het alsof Sony met de Xperia XZ Premium vooruit loopt op de feiten, voordat de markt er klaar voor is. Alweer.

 

Specificaties Sony Xperia  XZ Premium

  • Scherm: 5,5 inch; 3.840 x 2.160 pixels; IPS LCD
  • CPU: Snapdragon 835 (4x 2,45 GHz + 4x 1,9 GHz)
  • GPU: Adreno 540
  • RAM: 4 GB
  • Opslag: 64 GB (uitbreidbaar tot 256 GB)
  • Camera: 19 MP + 13 MP
  • Connectiviteit: USB Type-C; NFC; Bluetooth 4.2; wifi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Batterij: 3.230 mAh
  • OS: Android 7.1 Nougat

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business